EnergyVille's onderzoekers werken rond nieuwe materialen voor vermogenelektronische apparatuur, efficiënte en betrouwbare vermogenelektronische convertoren en DC Nanogrids. We hebben een portfolio van technologie ontwikkeld voor krachtige vermogenselektronica, waaronder halfgeleiders met brede bandafstand, niet-lineaire modellering- en besturings- en beschermingsmethoden.
Onderzoekslijn coördinatoren


Contact
Michael Daenen

Contact
Johan Driesen
Business Developers

Contact
Lieve De Doncker

Contact
Marion Bechtold
Nieuwe materialen voor power devices en geavanceerde of nieuwe power devices
In het hart van alle vermogenelektronica zitten halfgeleiderschakelaars. Tot nu toe waren dat vooral componenten gebaseerd op silicium componenten. Door het overstappen naar bijvoorbeeld GaN (Gallium Nitride) materialen kunnen deze schakelaars nog efficiënter worden en nog sneller schakelen. Daardoor worden de convertoren uiteindelijk veel compacter en kleiner gemaakt en zullen ze ook een hoger rendement hebben.
EnergyVille probeert in haar onderzoek GaN schakelaars te maken op geïntegreerde wijze, zodanig dat we uiteindelijk een geïntegreerde component bekomen waar alle nodige schakelaars voor 1 convertor inzitten. Daarbij wordt ook gekeken naar de package van de component, om de warmte zo efficiënt mogelijk af te voeren.
Efficiënte en betrouwbare power converters
Binnen EnergyVille worden vermogenelektronische convertoren ontwikkeld die gebruikmaken van de meest moderne GaN- en SiC-technologie voor bijvoorbeeld de uitrol van het LVDC-net, efficiënte aandrijvingen en batterij-interfaces. De focus ligt voornamelijk op een hoge step-up en hoge step-down DC/DC-conversie waarbij betrouwbaarheid, efficiëntie en compactheid belangrijke parameters zijn. Toepassingsgebieden zijn te vinden in Point-Of-Load (POL) en geïntegreerde module-niveau convertoren (MLC) voor Building Integrated PhotoVoltaics (BIPV). We beschikken over klimaatkamers om de thermische belasting te verhogen, waardoor extreme omgevingscondities worden nagebootst waarin de convertoren kunnen werken. Daarnaast beschikken we over opstellingen om het rendement nauwkeurig te bepalen.
Magnetische componenten voor wide-bandgap vermogenelektronishe convertoren
DC nanogrids
Hoewel elektriciteitsnetwerken in gebouwen en districten al ongeveer een eeuw lang zijn uitgerust met wisselstroomtechnologie op 50 of 60 Hz, roept de energietransitie de vraag op of dat nog steeds de juiste keuze is. De overgang naar gedecentraliseerde productie, energie-efficiënte technologieën en de elektrificatie in verwarming en transport dragen allemaal bij aan de vraag of de huidige "lock-in" van AC-technologie voor bouwtechnologieën nog steeds gerechtvaardigd is. EnergyVille onderzoekt laagspannings-DC-technologie en de potentiële veiligheidsproblemen. Om dit te doen, werd een representatief bipolair DC nanogrid op gebouwniveau (in tegenstelling tot de wide area microgrids) opgezet in het Home Lab van EnergyVille I. Hierbij ligt de focus nu op beveiligingen en het zo stabiel en flexibel mogelijk beheren van het DC nanogrid.
Projecten
- ROLLING SOLAR
- ICON BIDC: DC-technologie voor het elektriciteitssysteem van morgen
- BREGILAB: onderzoek naar de uitbouw van hernieuwbare energie in het Belgisch elektriciteitsnet
- NEPTUNE: Noordzee energieplan voor de transitie naar duurzame wind energie
- POWERDRIVE: vermogenelektronica voor componenten van next-generation elektrische voertuigen
- Toon meer