In 2017 werd een wereldwijde capaciteit van 100 GWp aan PV geïnstalleerd, een waarde die naar verwachting de komende jaren zal toenemen. Dit is eerder een vereiste dan een voorspelling om de door beleidsmakers gestelde doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen en toekomstige elektriciteitsopwekking koolstofarm te maken. Om de efficiëntie van zonnecellen te verhogen, wil dit project de levensvatbaarheid van n-PERT aantonen bij 24% door 2-zijdige passiverende contacten toe te passen met 2-zijdige vergulde nikkel / zilver-metallisatie.

 

Periode

-

PV speelt een steeds belangrijkere rol, maar moet de Levelised Cost of Electricity (LCOE) verder verlagen naar het niveau van 1 € ct / kWh. De LCOE van PV-systemen wordt steeds afhankelijker van celefficiëntie. Recente verbeteringen in p-PERC hebben de celefficiëntie naar 22% gedreven. Dit zal tegen 2020 naar 23% stijgen. Het pad van meer dan 23% is echter niet erg duidelijk. Velen verwachten dat n-PERT de enige haalbare kandidaat is. Dit project wil daarom de levensvatbaarheid van n-PERT aantonen bij 24% door 2-zijdige passiverende contacten toe te passen met 2-zijdige vergulde nikkel / zilver-metallisatie.

Omdat de achilleshiel van PERC-technologie contactrecombinatie is, kan een passiverende contacttechnologie de volgende boost in efficiëntie geven. Het tunneloxide / poly-Si-contact is de meest geavanceerde en volwassen passiverende contacttechnologie, maar is nog steeds beperkt in combinatie met traditionele zeefdrukmetallisatie. Daarom is dit project gericht op het combineren van poly-Si passiverende contacten met de volgende generatie platingtechnologie. Bovendien biedt de overstap naar bifaciale n-type technologie verschillende voordelen (stabiele efficiëntie, bifaciale versterking, verbeterde betrouwbaarheid met glas / glas module) die de LCOE positief kunnen beïnvloeden.

Het uiteindelijke doel van dit project is de ontwikkeling van 23-24% vergulde bifaciale n-type cellen met aan beide zijden passieve poly-Si-contacten. Door de extra energiebijdrage vanaf de achterkant van het apparaat (bifaciale versterking), zal de effectieve efficiëntie 15-20% (rel.) hoger zijn, afhankelijk van de dubbelzijdigheid en de installatieomstandigheden. Verder zal dit project een duidelijke business case definiëren om een ​​grootschalige n-PERT productiecel en module faciliteit op te zetten, waar rekening wordt gehouden met financiële en milieu-aspecten.