Navais

De wereldwijde concurrentie in de scheepsbouwindustrie is groot. Om wereldleiderschap te behouden en complexe en gespecialiseerde schepen te kunnen aanbieden, moeten Europese scheepsbouwers innovatieve concepten ontwikkelen die efficiënt te ontwerpen en te bouwen zijn.

Website

Periode

-

NAVAIS zal een platformgebaseerde modulaire productfamiliebenadering ontwikkelen, ondersteund door het 3DEXPERIENCE® geïntegreerde bedrijfsplatform. Dit concept zal de efficiëntie van het ontwerp van vaartuigen en de flexibiliteit in productienetwerken verhogen. NAVAIS zal zich specifiek richten op passagiers / wegveerboten en multifunctionele werkboten die duurzaamheid integreren in het ontwerp van de schepen. NAVAIS zal een op maat gemaakt bedrijfsmodel ondersteunen, waardoor kortere doorlooptijden van processen, constante kwaliteit, lagere ontwerp- en productiekosten en een betere integratie van de KMO-toeleveringsketen mogelijk zijn en daarmee het concurrentievermogen van de Europese scheepsbouwindustrie vergroot wordt.

NAVAIS

Concepts and results

De innovatieve oplossing van NAVAIS is de toepassing van platformgebaseerde productfamilie en modulaire productarchitectuurprincipes voor passagiers- / wegveerboten en werkboten. De belangrijkste resultaten van het NAVAIS-concept zijn onder meer:

"30% hogere efficiëntie bij de ontwikkeling van scheepsontwerpen, productietijden en -kosten, test- en goedkeuringsprocedures voor aangepaste schepen en vermindering van herbewerking tijdens de garantieperiode".

NAVAIS introduceert twee innovatieve platformgebaseerde productfamilies die modulair zijn in ontwerp en productie. Het kernelement van deze aanpak is het herbruikbare gamma van modules die:

  1. Van stabiele kwaliteit zijn door het herbruikbare karakter van de modules;
  2. Sneller te produceren zijn vanwege de reeds bewezen en goedgekeurde module-eigenschappen en;
  3. Goedkoper zijn om te produceren vanwege schaalvoordelen en het modulaire karakter.

Binnen het NAVAIS-project, werkt EnergyVille / VITO aan elektrische opslag en de elektrificatie van schepen met de nadruk op snellere laadprocessen en thermisch beheer. Naast technologische oplossingen en diensten zoals testen en evalueren van batterijen en ultracondensatoren, modellering, ontwikkeling van batterijbeheersystemen en integratieoplossingen, waaronder het omgaan met thermische aspecten, biedt EnergyVille / VITO ook economische en levenscyclusanalyses van elektrische systemen, inclusief opslag. 

 

Serge Peeters

Contact

Serge Peeters

Business Developer Electrical Storage at EnergyVille/VITO
Jeroen Büscher

Contact

Jeroen Büscher

Researcher Battery and Energy Storage at EnergyVille/VITO