EFRO logo's

Het project 'Naar een duurzame energievoorziening in steden' maakt deel uit van het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) en biedt EnergyVille de mogelijkheid om een nog beter geïntegreerd toponderzoekscentrum te worden, met een labo-infrastructuur van 1.400 m², geavanceerde apparatuur, deskundige teams en 14 baanbrekende demo's, die in nauwe samenwerking met de lokale industrie werden ontwikkeld. Dit project is een samenwerking van KU Leuven, VITO, imec en UHasselt en ontvangt steun van de Europese Unie, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), Agentschap Innoveren & Ondernemen en de Provincie Limburg.

 

Status

Afgesloten project

Periode

-
Naar een duurzame energievoorziening in steden

Met 'Naar een duurzame energievoorziening in steden' werden drie onderzoeksgebieden verder uitgediept:

  • SolSThore - sterk geïntegreerde fotovoltaïsche systemen in gebouwen, verbonden met slimme netwerken en gecombineerd met batterijopslag
  • GeoWatt - thermische netten van de 4de generatie bedoeld om het lokale aanbod en de vraag naar verwarming en koeling van grote gebruikersgroepen in evenwicht te brengen
  • SmarThor - het noodzakelijke technisch-economische kader voor de creatie van CO2-neutrale slimme-energieclusters waarin zowel thermische als elektrische energie samen zijn geïntegreerd.

Wil je graag meer weten over het project? Download dan hier de booklet met een overzicht van alle technologieën en conclusies. Of ga naar het nieuwsbericht van het slotevent waar ook de posters (opgesteld tijdens de postersessies), de presentaties en de wetenschappelijke publicaties gedownload kunnen worden.

 Voor dit onderzoeksprogramma ontving EnergyVille steun van:

EFRO

EnergyVille ontving voor deze uitbreiding van haar onderzoek 10 miljoen euro steun van het programma EFRO Vlaanderen 2014-2020. Dit fonds is één van de Europese structuurfondsen die de economische, sociale en territoriale cohesie binnen de Europese Unie versterkt en bestaande onevenwichten tussen de regio's terugdringt.  Het fonds ondersteunt acties die bijdragen tot duurzame economische ontwikkeling en tewerkstellingscreatie, en het realiseren van de objectieven van de Europa 2020 - strategie voor een slimme, duurzame en inclusieve groei.

Vlaamse Overheid - Vlaamse Ministerie van Economie en Vlaamse Ministerie van Energie:

De Vlaamse Overheid gaf 7.500.000 euro steun aan dit project via middelen uit het Hermesfonds en het ministerie van Energie. Onze organisatie draagt bij aan een duurzame economische groei in Vlaanderen door innovatie en ondernemerschap toegankelijker te maken. Daarom helpen we ondernemingen te veranderen en groeien in elke levensfase door te informeren, inspireren en ondersteunen aan de hand van subsidies.

Provincie Limburg - ‘The place to be’ voor innovatieve, creatieve ondernemers en ‘young high potentials’

Limburg heeft zich reeds succesvol op de toeristische kaart gezet naar bezoekers. We willen ook onze troeven als economische regio, van waaruit je als ondernemer de wereld kan veroveren, tonen, en zo investeren in de welvaart van onze regio morgen. Hoe? Door  nieuw talent en nieuwe ondernemers aan te trekken. Met 3.433.212 euro investeerde het provinciebestuur om van EnergyVille een aantrekkingspool voor energiebedrijven te maken op het Thor Park van Waterschei.

efro logo's