Ecoscore

De Ecoscore is een milieu-indicator die op een schaal van 0 (slechtste) tot 100 (beste) aangeeft hoe milieuvriendelijk een voertuig is. Het concept van de Ecoscore werd begin jaren negentig al ontwikkeld door een consortium waaraan VITO en de VUB deelnamen. 

 

Status

Lopend project

De Ecoscore is een milieu-indicator die op een schaal van 0 (slechtste) tot 100 (beste) aangeeft hoe milieuvriendelijk een voertuig is. Het concept van de Ecoscore werd begin jaren negentig al ontwikkeld door een consortium waaraan VITO en de VUB deelnamen. Momenteel financieren de drie Belgische gewesten (Vlaanderen, Brussel en Wallonië) dit project gezamenlijk om technologieneutraal advies te kunnen verstrekken over de keuze van voertuigen en brandstoffen. De website Ecoscore.be dient als startpagina. Ze bevat zowel gegevens als achtergrondinformatie en ze biedt een link naar enkele tools (bv. FleetTool).

De Ecoscore is een milieuscore die op een schaal van 0 (slechtste) tot 100 (beste) aangeeft hoe milieuvriendelijk een voertuig is. Deze indicator houdt rekening met zowel de well-to-tank-emissies (WTT, of alle emissies door productie, vervoer en distributie van de brandstof tot die zich in de tank bevindt) als met de tank-to-wheel-emissies (TTW, of alle emissies door met het voertuig te rijden). Samengeteld geeft dit de well-to-wheel-emissies (WTW). De Ecoscore heeft dan ook een breder toepassingsgebied dan de meeste andere milieu-indicatoren voor voertuigen. Een ander voordeel van deze indicator is dat hij technologieneutraal is. Dat betekent dat alle aandrijflijnen en brandstoftypes objectief worden beoordeeld. Wij kunnen dus duurzaamheidsevaluaties uitvoeren voor een brede waaier van voertuigen (personenauto's, lichte bedrijfsvoertuigen, vrachtwagens enz.) en dat toepassen in een groot aantal projecten.

De website Ecoscore.be dient als startpagina. Ze bevat zowel gegevens als achtergrondinformatie over het Ecoscore-project en ze biedt een link naar enkele interessante tools. De website wil steden en burgers over schone voertuigen informeren en hen helpen om de milieuvriendelijkste keuze te maken. Een belangrijk deel van de website is de databank over personenauto's. Die bevat technische gegevens en Ecoscores voor alle personenwagens die in België verkocht worden sinds het begin van de jaren negentig. Deze databank wordt om de twee maanden vernieuwd. Andere interessante kenmerken zijn de calculator (waarmee bezoekers de Ecoscore van een (fictief) voertuig kunnen berekenen), de ChassisTool (die een ecoscore aangeeft op basis van het VIN of chassisnummer van de auto) en de FleetTool. Die FleetTool is voornamelijk bestemd voor steden of grote ondernemingen die een beter zicht willen hebben op de milieueffecten van hun wagenpark. Op basis van de gegevens die de gebruiker heeft ingevoerd, berekent deze tool voor fleetmanagement de waarden voor brandstofverbruik, CO2-uitstoot, ecoscores enz., zowel voor elk voertuig afzonderlijk als voor een heel wagenpark.

Tobias Denys

Contact

Tobias Denys

Project Manager Smart Energy and Built Environment at EnergyVille/VITO