iTesla

Het iTesla project richt zich op het verbeteren van netwerkoperaties dankzij een nieuwe veiligheidstool die kan omgaan met de onzekere werkomstandigheden en die een voordeel kan halen uit het steeds flexibelere net.

De ontwikkelde toolbox ondersteunt het beslissingsproces van de netwerkoperaties tot twee dagen voor de reële tijd.

 

Status

Afgesloten project

Periode

-

De toolbox heeft drie belangrijke features:

  • Het biedt een risico-gebaseerde beoordeling rekening houdend met de verschillende oorzaken van onzekerheid (meer specifiek de intermitterende stroomopwekking), de waarschijnlijkheid van risico’s en de mogelijke mislukking van corrigerende maatregelen;
  • Het biedt een nauwkeurige veiligheidsbeoordeling die rekening houdt met de dynamieken van het systeem, gebruikmakend van tijd-domein simulaties;
  • Het biedt operatoren aan met relevante voorstellen rond preventieve en curatieve maatregelen om het systeem veilig te houden.

De toolbox zorgt ervoor dat TSO’s netwerksimulaties van hun eigen systeem, van gecoördineerde regionale systemen of van het hele Pan-Europese systeem kunnen gebruiken.

iTesla bibliotheek van energiesysteemcomponenten en software voor modelvalidatie (in Modelica), beschikbaar via Github 
iTesla RaPId toolbox voor energiesysteemmodelvalidatie en –calibratie, beschikbaar via Github

iTesla is een collaboratief R&D project gesteund door het EC 7th Framework Programme. Het wordt gecoördineerd door RTE en verzamelt 6 TSO’s (België, Frankrijk, Griekenland, Noorwegen, Portugal en Groot-Brittannië), een coördinatiecenter (CORESCO) en een groep van 13 universiteiten en R&D providers. Het totale budget is 19.4M€ waarbij 13.2M€ gefinancierd wordt door het EC. Het project startte in 2012 en werd afgesloten in december 2015.

Dirk van hertem

Contact

Dirk van Hertem

Professor Electrical Engineering at EnergyVille/KU Leuven