GEObooster is de eerste intelligente controller op de markt die actief de energieuitwisseling van een BTES veld (Borehole thermal energy storage of boorgat-energie-opslag) monitort en corrigeert.

Voordelen

  • Het is een geavanceerde controller geïntegreerd in een kleine box of in de controle-unit van een verwarmingssysteem
  • Garandeert warmte- en koelkracht (kW) van het veld op elk moment van het verwarmings- of koelingseizoen en houdt rekening met de vraag in het overblijvende systeem
  • Vermijdt de uitputting van het veld tijdens het verwarmings- of koelingseizoen
  • Verlaagt de benodigde back-up capaciteit van boilers en koelers en verlaagt de energieconsumptie van de back-up systemen

Toepassing

Gebouwen met seizoensopslag gebaseerd op boorgat-energieopslag en warmtepompen

  • kantoorgebouwen
  • ziekenhuizen
  • scholen/universiteiten
  • rusthuizen

Klant

  • Eigenaars met nieuwe of bestaande gebouwen uitgerust met boorgat-energieopslag en warmtepompen

Geothermische energiesystemen dragen bij aan de energietransitie in onze maatschappij. Ze zorgen ook voor grote besparingen op de energierekening. Dit gaat gepaard met een hogere initiële investering, dus het is belangrijk om een goede terugverdientijd te krijgen op de additionele kost voor het installeren van de geothermische systemen. De GEObooster garandeert dit. GEObooster is de eerste intelligente controller op de markt die actief de energieuitwisseling van een BTES veld (Borehole thermal energy storage of boorgat-energie-opslag) monitort en corrigeert.

Een geothermische warmtepomp met verticale loops gebruikt de beschikbare energie niet altijd op de meest optimale manier. Meestal is er geen follow-up met de actuele staat van het BTES veld wat kan zorgen voor thermische depletie en dus onvoldoende verwarming of koeling. Soms is het BTES veld ook te groot ontworpen om veiligheidsredenen, wat een negatief effect heeft op de economische levensvatbaarheid. De GEObooster garandeert het vermogen (kW) van het veld en de jaarlijkse energieproductie (MWh) voor het verwarmen en koelen zodat geen andere investeringen nodig zijn. Door een gepatenteerde controlestrategie te gebruiken ondersteund door een simpele temperatuurmeting van de BTES installatie wordt het benodigde extractie- of injectieritme bepaald. Dit houdt rekening met de warmte of koeling die later in het seizoen nog aangeleverd moet worden. Deze strategie zorgt voor een actieve anticipatie zodat geothermische uitputting vermeden wordt. Voor bivalente systemen wordt het optimale schakelpunt voor de boilers of koelers bepaald. De piekinstallatie kan vermeden of tenminste verlaagd worden. De GEObooster heeft hiervoor uitgebreide monitoringtools.

De controller zal getest worden in het nieuwe gebouw van de Universiteit van Antwerpen op de Campus Groenenborger (gebouw Z).

Benieuwd hoe GEObooster ook voor u een meerwaarde kan zijn? Neem gerust contact op met onze expert.

Johan Van Bael

Contact

Johan Van Bael

Project Manager Energy Technology at EnergyVille/VITO; Research line coordinator Thermal Systems at Energyville