StadEnergyVille levert de nodige knowhow om de energietransitie te realiseren met een focus op hoog- en laagspanningsgelijkstroomnetten, beslissingsondersteuning voor netbeheerders en digitale onderstations om de naadloze integratie van hernieuwbare energiebronnen in distributie- en transmissiesystemen mogelijk te maken. EnergyVille heeft daarbij expertise in het ontwikkelen van simulatie- en optimalisatiemodellen en tools voor planning, exploitatie en controle van elektrische netwerken in een digitale wereld.

Onderzoekslijncoördinatoren

profielfoto dirk van hertem

Contact

Dirk van Hertem

Professor Electrical Engineering at EnergyVille/KU Leuven, Research line coordinator electrical networks
Koen Vanthournout

Contact

Koen Vanthournout

Senior Researcher at EnergyVille/VITO
profielfoto johan driesen

Contact

Johan Driesen

Professor KU Leuven/EnergyVille
profielfoto iza kielichowska

Contact

Iza Kielichowska

R&D Strategy Leader Energy Technologies

Business developers

profielfoto kris baert

Contact

Kris Baert

Business Developer Electrical networks
Wim Michielsen

Contact

Wim Michielsen

Business developer Energy Markets and Smart Energy Management Systems for Buildings at EnergyVille/VITO
Elektrisch

HVDC 

Offshore wind HVDCEnergyVille gelooft in hoogspanningsgelijkstroom (HVDC) als sleuteltechnologie voor een grootschalige integratie van hernieuwbare energie in de energietransitie. De technologie biedt nieuwe perspectieven voor grensoverschrijdende infrastructuurinvesteringen en is tegelijkertijd de enige technisch haalbare oplossing voor het aansluiten van afgelegen offshore windparken. De activiteiten van EnergyVille om over te stappen op HVDC-netten zijn gericht op de controle en bescherming van HVDC-systemen, evenals op planningsaspecten.

Meer info over ons HVDC research

Beslissingsondersteuning voor netwerkoperatoren

Decision support for grid operatorsEnergyVille biedt nieuwe rekenmethoden en tools om de netbeheerder te helpen proactief beslissingen te nemen en een ​​optimale integratie van alle dienstverleners in de markt mogelijk te maken, gebruikmakend van verschillende optimalisatietechnieken. Het beheer en de planning van transport- en distributiesystemen wordt steeds complexer als gevolg van de intermittentie veroorzaakt door hernieuwbare energiebronnen en nieuwe bronnen van flexibiliteit die worden geboden door vraagrespons, opslag en flexibele netwerkelementen. Met behulp van beslissingsondersteunende instrumenten kunnen systeembeheerders het gebruik van installaties verbeteren en overinvesteringen voorkomen.

Digitale emulatie van elektrische netwerken 

Digital emulation labHet team van EnergyVille levert expertise voor het hardware-in-the-loop testen van materiaal voor elektrische energiesystemen, gekoppeld aan real-time berekeningen van elektrische netwerken. Zo testen we de interoperabiliteit van verschillende apparaten in realistische testomstandigheden. Om een betrouwbare werking van het energiesysteem te kunnen garanderen, zijn dergelijke testprocedures noodzakelijk: de energietransitie heeft gezorgd voor een fundamentele verandering in het gedrag van het energiesysteem, met toenemende intermitterende hernieuwbare energiebronnen, nieuwe organisatiestructuren en snellere interacties.

LVDC

LVDCHoewel elektriciteitsnetten in gebouwen en wijken al ongeveer een eeuw zijn uitgerust met AC-technologie van 50 of 60 Hz, stelt de energietransitie de vraag of dat nog wel de juiste keuze is. De overgang naar gedecentraliseerde productie, energie-efficiënte technologieën en de elektrificatie van verwarming en transport dragen allemaal bij aan de vraag of de huidige "lock-in" van AC-technologie voor gebouwtechnologieën nog gerechtvaardigd is. EnergyVille doet onderzoek naar DC-laagspanningstechnologie en de mogelijke veiligheidsrisico's die dit met zich meebrengt. Om dit te doen, werd een representatief bipolair DC-nanogrid op gebouwniveau (in tegenstelling tot de wide-area microgrids) opgezet in het Home Lab van EnergyVille 1. Daarvoor focussen we nu op het beschermen en het stabiel en flexibel beheren van het DC nanogrid. 

Feedback van onze klanten

“De grondige theoretische kennis en wetenschappelijke productiviteit van de onderzoeksgroep van Jef Beerten, de eerste winnaar van de ABB onderzoeksaward ter ere van Hubertus von Gruenberg, stelt ABB en Power Grids in staat om klanten te overtuigen van de technische en economische haalbaarheid van een innovatief HVDC-gebaseerd supernet. Vooral hun onderzoek naar de rendabiliteit van DC-netten, regeldynamiek en bescherming zijn daarbij belangrijk. Ze ondersteunen daarbij niet alleen onze interne onderzoekgroepen met excellente resultaten, maar zijn ook een betrouwbare en bekwame partner om mee te werken in internationale studiegroepen en comités.”

Bazmi Husain, Chief Technology Officer, ABB Ltd

‘’ KU Leuven/EnergyVille was een belangrijke partner voor Mitsubishi Electric (MELCO) in de ontwikkeling van beschermingsoplossingen voor DC-netten. De ervaringen van het team van KU Leuven/EnergVille bleek een grote meerwaarde voor Mitsubishi Electric in de ontwikkeling van de eerste industriële HVDC-beveiligingsIED. Deze HVDC IED van Mitsubishi Electric werd uitvoerig getest in de labo’s van EnergyVille volgens de nieuwste testprocedures.

Kuroda Kenichi, Senior Manager Power System Technologies Group, Mitsubishi Electric Corporation

"Fluvius werkt samen met EnergyVille om beter inzicht te krijgen in hoe we de uitdagingen in ons distributiesysteem met het toenemend aantal elektrische voertuigen en zonnepanelen kunnen aanpakken door middel van nieuwe ICT-oplossingen. EnergyVille voerde gedetailleerde studies uit door middel van state-of-the-art onderzoeksprocedures wat resulteerde in duidelijke aanbevelingen die ons ondersteunen bij het maken van belangrijke beslissingen.”

Filip Van Rompaey, Chief Strategy Officer, Fluvius