Een woning energiezuiniger maken kan op allerlei manieren: beter isoleren, een warmtepomp plaatsen ... De EBECS-algoritmes van VITO/EnergyVille geven gericht advies op basis van de grootte van de woning en het energieverbruik van de bewoners. Onder meer bank-verzekeraar KBC, installatiebedrijf Cozie, de energieauditors van Zero emission solutions (ZES) en UNIT T doen al een beroep op de service.

EBECS staat voor EnergyVille Building Energy Calculation Service. De tool biedt aan huurders of eigenaars van een woning een uitvoerig renovatieadvies aan. Door enkele simpele vragen te beantwoorden over de woning en zijn bewoners wordt een analyse gemaakt van de actuele woonsituatie (de constructie, de systemen, de bewoners, hun gedrag en hun energieverbruik). Deze wordt gekoppeld aan EnergyVille’s expertise over de Belgische gebouwsector en maakt het zo mogelijk verbeteringen door middel van renovatie en hernieuwbare energiebronnen in kaart te brengen.

Pieter Van den Steen, project manager bij VITO/EnergyVille: “EBECS is niet de eerste energierenovatietool op de markt, maar wel de meest nauwkeurige. Dat heeft te maken met de bouwfysische basis en de ingebouwde kalibratiemodule. De klassieke berekeningen die gebeuren voor een EPB- of epc-certificaat, beoordelen enkel de woning. Ze houden geen rekening met het reële energieverbruik, de gezinssamenstelling en het gedrag van de bewoners. In de EBECS-tool kunnen mensen concrete gegevens invullen over hun woning en hun verbruik. Op basis daarvan berekenen de algoritmes de beste opties om energie te besparen, inclusief de bijbehorende kosten en de voorziene daling van de energiefactuur.”

Voordelen

De tool biedt een allesomvattend renovatieadvies aan en toont:

  • In welke mate het energieverbruik zal verminderen
  • Hoeveel de eigenaar kan besparen op zijn/haar energiefactuur
  • De totale investeringskost
  • De terugverdientijd

Bovendien kan de eigenaar van de woning zelf selecteren en simuleren welk effect verschillende renovatiemaatregelen hebben op zijn/haar energiefactuur. Dit allemaal om voor elk individu te kijken welke renovatiekeuzes het beste passen bij zijn/haar noden.

Toepassing

VITO heeft de EBECS-tool ontwikkeld en laat de dienst nu door partners op de markt brengen.

“EBECS bestaat uit een set van algoritmes waar aanbieders zelf een applicatie rond kunnen bouwen”, zegt Pieter Van den Steen. "Onder meer bank-verzekeraar KBC biedt de adviesverlening aan in zijn digitale toepassing Touch. KBC simuleert daarbij ook een mogelijke financiering op maat van de klant.”

Ook voor andere partners kan de EBECS-tool een meerwaarde bieden:

  • Distributienetbeheerders en energieleveranciers in de gas- of elektriciteitssector die hun marktpositie willen benadrukken of versterken door middel van nieuwe online tools voor renovatiescenario’s.
  • Banken en financiële instellingen die een meerwaarde willen aanbieden voor hun klanten bij renovatiekredieten. Voor de cliënt is de terugverdientijd voor de initiële investering lager als ze optimaal gebruik maken van bijvoorbeeld bestaande subsidies.
  • Immowebsites en leveranciers van totaaloplossingen zoals ontwikkelaars van energieomzettingssystemen en/of isolatieproducenten en –installateurs die zoeken naar een betrouwbare tool om hun klanten beter te informeren. Die klanten kunnen dan zelf de tool gebruiken om de impact van deze renovatie-oplossingen te berekenen.
EBECS

Benieuwd hoe onze tool u kan ondersteunen? Neem gerust contact op met onze Business Developer.

Kris Boonen

Contact

Kris Boonen

Business Developer Smart Energy and Built Environment at EnergyVille/VITO