Met EnergyVilles technologie voor dynamische balancering kunnen individuele cellen opgeladen en ontladen worden tijdens de werking. Hoewel individuele cellen in werking zijn, worden alle cellen ononderbroken opgeladen en ontladen door de toepassing. 

Voordelen

De meeste andere (passieve) balanceertechnologieën kunnen de cellen alleen ontladen. Wanneer de spanning in slechts enkele cellen onder het gemiddelde ligt, is het echter veel verstandiger om die cellen op te laden in plaats van alle andere te ontladen en hun energie te verspillen. Met dynamische balancering kunnen cellen zelfs opladen met de energie van andere cellen die moeten worden ontladen. 

Bovendien gebruiken energieopslagsystemen met dynamische balancering lagere stroomsterkten en hebben ze bijgevolg minder dure hardware nodig.

Toepassing

Een energieopslagsysteem bestaat doorgaans uit enkele tot honderden individuele cellen. Hoewel de cellen in principe identiek zijn, zullen er altijd kleine verschillen zijn, waardoor ze zich op verschillende wijze gedragen. Door de kleine verschillen in capaciteit tussen de cellen kunnen er zich problemen voordoen wanneer het batterijsysteem volledig opgeladen wordt. Sommige cellen zijn dan niet volledig opgeladen, andere zijn overladen. Hierdoor verouderen de overladen cellen waardoor het probleem nog groter wordt. In extreme gevallen kan dat veiligheidsproblemen veroorzaken. De oplading kan uiteraard beëindigd worden wanneer de eerste cel opgeladen is, maar dat zou de capaciteit van het volledige systeem beperken. 

Dynamische balancering wordt door een octrooi beschermd (WO 2011/036147).

Benieuwd hoe dynamische balancering ook voor u een meerwaarde kan zijn? Neem gerust contact op met onze expert.

Serge Peeters

Contact

Serge Peeters

Business Developer Electrical Storage at EnergyVille/VITO