Custom-art

CUSTOM-ART wil aantonen dat de nieuwe generatie van kesterietgebaseerde oplossingen die tijdens het project ontwikkeld en getest zullen worden, de meest robuuste en kosteneffectieve dunnefilmtechnologie in de EU zal worden. Ideaal voor uitdagende architecturale en stedelijke infrastructuurtoepassingen.

Periode

-

Het project

CUSTOM-ART streeft naar de ontwikkeling van geavanceerde BIPV- en PIPV-modules op basis van duurzame en inovervloed aanwezig zijnde dunne-filmtechnologieën.

Het project focust op de volgende aandachtspunten:

  • BIPV en PIPV worden geïdentificeerd als sleuteltechnologieën om "bijna-energieneutrale gebouwen" en "netto-energieneutrale districten" realistischer te maken door de integratie van een nieuwe generatie fotovoltaïsche modules die in staat zijn om passieve elementen in de architecturale / mobiliteits- / stedelijke infrastructuur volledig te vervangen.
  • Massale realisatie van BIPV- en PIPV-oplossingen kan echter alleen worden bereikt door kostenefficiënte en duurzame dunne-filmtechnologieën te ontwikkelen met onverslaanbare esthetische functionaliteiten, waaronder mechanische flexibiliteit en optische afstembaarheid.

CUSTOM-ART zal toetreden tot een vooraanstaande groep in heel Europa van bedrijven en academische partners om geavanceerde BIPV- en PIPV-producten (flexibele en semi-transparante zonnepanelen) te ontwikkelen, gebaseerd op kesterietmaterialen die overvloedig aanwezig zijn op ons aardoppervlak. Door geavanceerde strategieën voor het beheer van materiaaleigenschappen te combineren met een op maat gemaakt ontwerp van modules in een circulaire economie, zullen twee soorten producten worden ontwikkeld, waaronder flexibele PV-modules (polymeer en stalen steunen) en semi-transparante (polymeer).

BIPV

De rol van EnergyVille

Het chalcogenide dunnefilm-zonnecelteam van IMO-IMOMEC (verenigd in EnergyVille) richt zich op de ontwikkeling van materialen voor toepassing in zeer efficiënte en goedkope tandem-PV-apparaten en geavanceerde zonnecelontwerpen. Wereldrecord zonnecelrendementen werden behaald mret high band gap kesterites (d.w.z. Cu2ZnGe (S, Se) 4). Ook andere materialen werden ontwikkeld tot state-of-the-art niveau. Bovendien is het team sterk in nieuwe karakteriseringstechnieken voor dunnefilm PV, b.v. bias-afhankelijke admittantiespectroscopie of CVf-mapping.