Conversiesystemen zullen een belangrijke rol spelen in het optimale gebruik van hernieuwbare energiebronnen en in de interactie tussen energienetwerken. De conversiesystemen moeten flexibel en efficiënt zijn en uitgerust met nieuwe componenten om te kunnen worden gebruikt als hub tussen netwerken en om extra diensten aan een of meer netwerken te leveren. EnergyVille werkt aan warmtepompen, ORC’s en warmtewisselaarconcepten.

Thermisch
Erik De Schutter

Contact

Erik De Schutter

Business Developer Thermal Energy Systems at EnergyVille/VITO
Johan Van Bael

Contact

Johan Van Bael

Project Manager Energy Technology at EnergyVille/VITO

Energieconversie

De uitgebreide ontwikkeling van hernieuwbare, gedistribueerde energiebronnen zal leiden tot grote veranderingen in de energienetwerken. Trends omvatten bijvoorbeeld meer interactie tussen verschillende energiedragers zoals elektriciteit, chemische en thermische energiebronnen. Energiebeheer en opslag kunnen efficiënter worden aangepakt door gebruik te maken van meer uitgebreide energieconversiesystemen zoals warmtepompen en Organic Rankine Cycles of ORC’s. Tijdens periodes met hoge elektriciteitsprijzen zouden warmtekrachtsystemen zoals ORC's elektriciteit kunnen produceren op basis van warmte. Tijdens periodes met lage elektriciteitsprijzen zouden warmtepompen warmte op lage temperatuur kunnen opwarmen tot hogere temperaturen die bruikbaar zijn voor consumenten.

Conversiesystemen zullen een belangrijke rol spelen in het optimale gebruik van hernieuwbare energiebronnen en in de interactie tussen energienetwerken. De conversiesystemen moeten flexibel en efficiënt zijn en uitgerust met nieuwe componenten om te kunnen worden gebruikt als hub tussen netwerken en om extra diensten aan een of meer netwerken te leveren. De afgelopen jaren heeft EnergyVille zich geconcentreerd op warmtepompen, ORC's en warmtewisselaarconcepten.

Meer info over het ORC onderzoek binnen EnergyVille is hier te vinden.