Het doel van dit project is om een ​​nieuw dunnefilm-zonnecelontwerp in een relevante industriële omgeving mogelijk te maken. Dit celontwerp is gebaseerd op een rear PERC (passivated emitter and rear cell) concept, dat al eerder in een lab is gevalideerd.

Website

Status

Afgesloten project

Periode

-

Dit project heeft als doel geavanceerde materialen en nanotechnologieën voor nieuwe CIGS PV-apparaatarchitecturen met efficiëntiewinsten ≥ 23,0% te bereiken, dus meer dan die van de huidige state-of-the-art technologieën. De technologie richt zich op de BIPV-sector en biedt verschillende innovatieve oplossingen voor BIPV.

De nieuwe functionele materialen en materiaalcombinaties zijn:
  1. oppervlakte-gefunctionaliseerde stalen substraten
  2. nano-structureringsstrategieën voor optisch beheer van achtercontactlagen
  3. passiveringslagen met puntopeningen in nanogrootte
  4. ultradunne lagen CIGS dunne-film absorberende lagen

De concepten zullen worden ontwikkeld en vastgelegd in apparatuur die productie mogelijk maakt. Bovendien zal dit nieuwe ontwerp ook de levensduur van het systeem en de efficiëntie van het materiaalgebruik verhogen, voornamelijk vanwege het gebruik van ultradunne CIGS-lagen (minder In en Ga) en ook barrière- en passiveringslagen die de beweging van alkalimetalen belemmeren. Daarom zal dit project leiden tot verbeterde prestaties, maar ook opbrengst en stabiliteit, terwijl de productiemogelijkheid gehandhaafd blijft. 

Het consortium bestaat uit KMO's en industriële partners die zijn gepositioneerd in de volledige waardeketen van productie van zonnemodules. Hun rollen zullen zijn om nieuwe apparatuur, producten en/of diensten te ontwikkelen en te commercialiseren. Het consortium was al eerder pionier met geavanceerde materiaaloplossingen (tot op technologisch paraatheidsniveau TRL 4), en dit project wil deze innovatieve concepten naar TRL 6 brengen in een lage-kosten-demonstrator. Het doel is om innovatieve, economische en duurzame BIPV-toepassingen te ontwikkelen en te valideren. Om de keuze van technologieën te valideren werd een exploitatiestrategie, ontwikkeld met de steun van TTO (www.tto.dk), gebruikt waarbij BIPV als de meest veelbelovende markt werd geïdentificeerd. Deze exploitatiestrategie zal verder ontwikkeld worden in de loop van het project.

EnergyVille's bijdrage

EnergyVille draagt ​​bij aan het project met onze expertise in nieuwe dunne-film zonnecelontwerp, dat verder ontwikkeld wordt in het ERC-project Uniting PV. In dit geval heeft de EnergyVille PI baanbrekend werk geleverd met het daadwerkelijke ontwerp van de dunne-filmzonnecellen dat opgeschaald zal worden in het ARCIGS-M project.

bart vermang

Contact

Bart Vermang

Professor UHasselt, visiting professor imec