Publieksdag Thor Park


Wanneer
-

Waar

Thor Park
Genk
België

Programma EnergyVille 

Op 1 september vindt Thor is Happening plaats, een dag tjokvol interessante activiteiten voor jong en oud! In EnergyVille 1 en 2 kunnen bezoekers alle labo’s bewonderen en kunnen kinderen zich uitleven met verschillende demo’s. Zo leer je iets bij over de nieuwste batterijen, of we zonnepanelen in gevels kunnen integreren, hoe we wasmachines slimmer kunnen maken en nog zoveel meer. Onze labo’s staan de hele dag open, maar onderstaande sessies zijn eenmalig. Plan ze dus zeker nu al in!

11.00-11.30u: lezing Het Energielandschap Van Morgen door Bert Gysen (EnergyVille/VITO)

Deze lezing is geschikt voor volwassenen die iets meer willen weten over wat de mogelijkheden zijn om ons in de toekomst van energie te voorzien. Kunnen we verder met enkel zon en wind? Spelen batterijen in de toekomst een cruciale rol? En hoe verwarmen we onze huizen in de toekomst? Dit alles en nog veel meer!

14.00-14.30u: sessie Power Up! door professor Johan Driesen (EnergyVille/KU Leuven) (geschikt vanaf 7 jaar)

Dit is een sessie voor nieuwsgierige aagjes die spelenderwijs willen bijleren over groene energie. Ook hun ouders zijn welkom trouwens, want ook voor hen zal het een leerrijk halfuurtje zijn. Geen stoffige professor dus, maar een waar spektakel waar aanwezigen bijleren over bijvoorbeeld elektrische auto’s. Een must-see voor jonge onderzoekers in spe!

Johan Driesen Power Up

Professor Johan Driesen tijdens de sessie 'Power Up' - een interactieve lezing voor kinderen (en hun ouders) vanaf 7 jaar.

Volledig programma

 • In EnergyVille 1 & 2 bundelen onderzoeksinstellingen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt hun Europees toponderzoek naar duurzame energie. Meer dan 300 onderzoekers werken hier rond duurzame en slimme energiesystemen van de toekomst. Op 1 september zetten we uitzonderlijk onze deuren open voor alle geïnteresseerden. Ontdek bij een bezoek aan onze vele labo’s nieuwe efficiëntere batterijen, mooiere zonnepanelen, of slimme wasmachines. Voor wie het wat actiever mag, zijn er onze verschillende demo's. Leer bijvoorbeeld met behulp van een elektrische fiets hoe lastig het is om een lamp te doen branden. Of neem eens een kijkje onder de motorkap van een elektrische wagen.
 • Maak het mee! T2-campus ademt technologie en wordt uitgerust met state-of-the-art machines. Vanaf september 2018 worden hier 1.300 trainees per dag klaargestoomd voor een uitdagende TECHjob. Zowel leerlingen, werkzoekenden, werknemers als ondernemers. T2-campus is een unieke samenwerking tussen SYNTRA Limburg, VDAB, stad Genk en het Limburgse onderwijs.  Vlak voor de verhuis geeft de gloednieuwe T2-campus een preview van 24.000m² talent en technologie. Een must see! Doe de TECHtour dwars door T2-campus, omdat we in volle verhuis zitten stellen we speciaal voor jullie een beperkt aantal plekken open op het gelijkvloers.  Voor de jongsten is er originele kinderanimatie met kartonnen dozen.
 • Een goed idee omvormen tot een succesverhaal, dàt is het doel van elke ondernemer. IncubaThor ondersteunt start-ups en scale-ups om dit te bereiken. IncubaThor  biedt een pakket aan op maat van de bedrijven: kantoorruimtes, gemeenschappelijke faciliteiten en diensten, en uiteraard een interessante community van bedrijven en experten.  Je kan de gelijkvloerse verdieping van IncubaThor bezoeken en kennis maken met de bedrijven die hier hun stek gevonden hebben.
 • Thor Central, weleer het boegbeeld van steenkool, bracht vanaf de jaren ’20 welvaart, stedelijke ontwikkeling en energie in de regio. De rechtervleugel van het gebouw werd intussen volledig gerenoveerd en opende in september 2017, precies 30 jaar na haar sluiting, opnieuw de deuren. Vandaag beschikt Thor Central over een uniek erfgoedkader met eigentijdse vergaderruimtes, multifunctionele zalen en een auditorium. De vroegere identiteit ademend nog steeds door de ruimtes. Thor Central staat zo goed als volledig open voor een bezoek:
  • Op diverse plekken geven stadsgidsen een woordje uitleg over Thor Central;
  • In het auditorium wordt hernieuwbare energie door knappe koppen van EnergyVille vertaald in taal die ook de kinderen begrijpen;
  • Jong en je wilt wat? In de kantoren en vergaderzalen op de bovenste verdieping staat de Technologiebendeparaat met de leukste workshops en experimenten;
  • In Thor Central vind je de expo Krachten³ . Drie iconen uit het Limburgse kunstenlandschap, Hugo Duchateau, Piet Stockmans en Ado Hamelryck, kennen de rijkdom van deze erfgoedsite en vertaalden ze tot installaties die je ook tijdens de opendeurdag kan bewonderen.
 • In de Techpeditie toont imec met ‘een dag in het leven van Jonas & Marie’, de impact en het belang van technologie op ons dagelijks leven, binnen de ruimere context van maatschappelijke thema’s zoals mobiliteit, energie, gezondheid,…
 • Flanders Make toont welke elementen deel zullen uitmaken van Industrie 4.0. Je kan er kennis maken met ‘Virtual reality’, ‘Augmented reality’, ‘Artificial Intelligence’, ‘Collaborative robots’ en ‘Connected services’. Je krijgt een zicht op de rol van al deze elementen in de industrie van de toekomst.
 • Krijg je niet genoeg van ons mijnerfgoed? Breng dan zeker een bezoek aan het Mijndepot. De mijnwerkers van vzw Het Mijn-Verleden hebben het voormalig magazijn van de koolmijn van Waterschei omgetoverd tot een expo die een overzicht geeft van de geschiedenis en het werken in deze koolmijn. Hier voel je hoe er vroeger gezwoegd en gezweet werd om de steenkool, de energiebrenger van weleer, boven de grond te halen. Het Mijndepot dompelt je onderin onze rijke mijn-geschiedenis. Straffe verhalen inbegrepen!
 • Tijd om te herbronnen? Thor Park ligt te midden van prachtige natuur. Je kan je bezoek combineren met een mooiewandeling naar de picknickplekken of volg de steenmannetjesroute tot aan de terrils wat verder op.
 • Verspreid rond de gebouwen op het Thor Park kan je de hele dag door genieten sfeermuziek.  Thor Catering zorgt, verspreid over het terrein, voor comfort food & drinks vanuit de unieke food carts. Geniet van nachos met dip, patatas bravas & ailio, ijsjes voor de kids, Turkse pizza slices, etc .
An Hardy Thor is Happening