21-12-2020

Een recente studie van EIT InnoEnergy toont aan dat 's werelds top tien universiteiten bieden gemiddeld 2.8 opleidingen over duurzaamheid en energy. Daartegenover staat een wereldwijd gemiddelde van 5.6. KU Leuven is de Europese koploper in het aanbod over duurzaamheid. De Master Energy for Smart Cities and Smart Electrical Networks and Systems werd samen met EIT InnoEnergy ontwikkeld en krijgt ondersteuning van EnergyVille.


Een recente studie van EIT InnoEnergy toont aan dat 's werelds top tien universiteiten, waaronder University of Cambridge en Harvard University bieden gemiddeld 2.8 opleidingen die de focus leggen op duurzaamheid en energy, vergeleken met een wereldwijd gemiddelde van 5.6. KU Leuven is de Europese koploper wat haar aanbod betreft, met vijf opleidingen over duurzaamheid (6.84 procent). Daaronder vallen onder meer de master in Duurzame Ontwikkeling, Energie Management voor Smart Cities en Systemen. Deze werden samen met EIT InnoEnergy ontwikkeld en krijgen ondersteuning van EnergyVille.

EIT InnoEnergy

Source image: EIT InnoEnergy, Global Sustainabililty Education Report

De studie van EIT InnoEnergy bekeek ook de output van zelfstandige duurzame opleidingen vanuit 27 vooraanstaande instituten doorheen Europa, de VS, Azië en Latijns-Amerika. Daarbij werd vooral gekeken naar de instellingen met een hoge ranking in het The Times Higher Education 2020 rapport en scholen die met EIT InnoEnergy samenwerken voor postdoctorale programma's. 

De resultaten benadrukken het beperkte aantal opleidingen in duurzaamheid (minder dan 1%) aan de University of Oxford (ranking nr. 1) en Harvard University (ranking nr. 7). De University of Cambridge (ranking nr. 3) doet het slechts een fractie beter met 1.21%. De situatie is helemaal anders bij instellingen als de KU Leuven (ranking nr. 45) met 6.84% opleidingen in duurzaamheid, of Universidade de São Paulo. Die laatste valt buiten de Top 200 die door Times werd opgesteld, maar heeft een grotere concentratie aan opleidingen die specifieke duurzame energie-skills aanleren (7%).

De studie onderstreept de vooruitstrevende ambities en
verwezenlijkingen van de KU Leuven, waEIT InnoEnergyt het versnellen van het proces richting duurzaamheid betreft. Met vijf opleidingen over duurzaamheid, aangeboden door ESAT, heeft de KU Leuven de absolute leiderspositie in Europa. Als partner van ESAT zal EnergyVille blijven helpen bij het organiseren en vormen van deze opleidingen. 

Aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen biedt ESAT oplediingen aan die volledig draaien om duurzaamheid. Daaronder vallen bijvoorbeeld de masters in Duurzame Ontwikkeling, Energie Management voor Smart Cities en Systemen, die in samenwerking met EIT InnoEnergy worden georganiseerd.