28-01-2021

Limburgse onderzoekers onder leiding van de professoren Marlies Van Bael (EnergyVille/UHasselt) en Pascal Buskens (UHasselt/TNO Eindhoven) werken aan een folie voor slimme zonnewering op ramen en efficiëntere zonnepanelen. 

Bron: Het Belang van Limburg, 28 januari 2021


In het onderzoeksproject 'Sunovate' hebben de onderzoekers een slimme folie ontwikkeld die geplaatst kan worden in ramen met dubbele beglazing of in zogenaamde geïntegreerde zonnepanelen. Dat zijn zonnepanelen die bijvoorbeeld in de dakbedekking verwerkt zijn. De folie zit tussen de twee glasplaten van de ramen of in het zonnepanelen zelf. Op die manier wordt de folie nooit rechtstreeks aan de weersomstandigheden blootgesteld en gaat ze langer mee.

Marlies Van Bael en Pascal Buskens

Warmte

Het 'slimme' zit 'm in de warmte-regulerende functie van de polymeerfolie. "Dat wil zeggen dat deze folies bij lage buitentemperaturen het infrarood licht, en dus warmte, door de ramen laten. Als het buiten koud is, warmen de zonnestralen aan de binnenkant het gebouw op. Maar als het buiten 25 graden of meer is, worden de infrarode stralen geweerd. Daglicht wordt dus altijd doorgelaten, terwijl de warmtestralen enkel worden doorgelaten als dat nodig is", legt professor Marlies Van Bael uit. "Het chemisch geheim zit in de pigmenten die we voor de folie ontwikkelen. Dat zijn voor het oog 'onzichtbare' partikels die voor de warmte-regulerende eigenschappen zorgen. Zij helpen dit wonder voltrekken."

Minder verbruik

De Limburgse vorsers verwachten dat deze folie het energieverbruik van een gebouw met zo'n 20 procent zal doen dalen, vooral door minder nood aan koeling. Als gevolg daarvan gaat ook de CO2-uitstoot van het gebouw drastisch naar beneden. "Als we alle ramen in de EU met een dergelijke beglazing zouden voorzien, zou dat een jaarlijkse besparing van 75,5 miljoen ton aan olie of andere energiebronnen en een minderuitstoot van 94,3 miljoen ton CO2 opleveren", rekent professor Pascal Buskens voor.

De onderzoekers gaan nu ook uitzoeken of de slimme folie van betekenis kan zijn voor zonnepanelen. Zoals bekend zijn zonnepanelen minder efficiënt als ze te sterk opwarmen. Daarom dat gewone zonnepanelen ook op enige afstand van de dakbedekking worden gemonteerd, zodat wind, die onder de zonnepanelen speelt, voor enige extra koelte kan zorgen. Voor de zogenaamde geïntegreerde zonnepanelen is dat een groter probleem. Daar kan de wind onderin niet voor extra koeling kan zorgen.

BIPV

Terugverdientijd

"Door deze folie te integreren in de zonnepanelen zelf kunnen de panelen meer elektriciteit opwekken, gaan ze langer mee en voorkomen we schade aan de zonnepanelen", zegt Van Bael. "Daardoor kunnen we de terugverdientijd van nieuwe ramen (nu zo'n vier jaar) en zonnepanelen (zeven jaar) nog verder terugdringen."

Een Vlaams-Nederlands consortium van bedrijven en kennisinstellingen uit Vlaams-Brabant, Limburg, Antwerpen en Nederland schaart zich achter het project 'Sunovate'. Voor Limburg zijn dat de UHasselt en de gespecialiseerde onderzoeksinstelling Imo-Imomec. De nieuwe technologie zal bovendien bij EnergyVille in Genk ten gronde worden getest. Vandaar dat het project kan rekenen op 675.000 euro steun van het Europese EFRO-programma, op een totaal budget van 1,35 miljoen euro. De resultaten van de verregaande onderzoek worden tegen 2022 verwacht.

Ook de provincie Limburg draagt een flinke steen bij, in de vorm van 230.000 euro aan financiële ondersteuning. "We zien namelijk belangrijke toepassingsmogelijkheden voor de Limburgse economie", zegt gedeputeerde voor Economie en Europese aangelegenheden Tom Vandeput. "Niet enkel voor de bouw en de auto-industrie, maar ook voor de landbouw en mogelijk nog andere sectoren. Het kan bovendien een belangrijke hefboom zijn bij de overgang naar duurzame energie. Vandaar onze substantiële steun aan dit beloftevolle project."

Bron: Het Belang Van Limburg, 28 januari 2021, 'Limburgers werken aan slimme folie voor ramen en zonnepanelen'

Lees het originele artikel hier