Altijd al meer willen weten over de duurzaamheidsuitdagingen van deze tijd? We staan klaar voor de 2° editie van het vak “Globale Uitdagingen voor een Duurzame Samenleving” (gratis toegankelijk voor iedereen)! Van biodiversiteit tot circulaire economie en van global governance tot menselijk gedrag. In 12 online lessen, elk gegeven door andere experten, krijg je inzicht in de staat van de planeet en mogelijke oplossingen. 

Inschrijven kan tot 13 februari 2022.


Wanneer
-

Waar

Online via livestream
België

Deze tijd kenmerkt zich door complexe problemen. Klimaatverandering, grote migratiestromen, schaarse grondstoffen en toenemende sociale ongelijkheid. Om maar wat te noemen. Wil je deze globale complexe thema's beter begrijpen? Wil je weten wat de relaties tussen deze thema's zijn? En wat mogelijke oplossingen zijn?

In dit interdisciplinaire inleidende vak, dat zowel door studenten van KU Leuven als externen gevolgd kan worden, krijg je grip op de duurzaamheidsuitdagingen van deze tijd. Van biodiversiteit tot circulaire economie en van global governance tot menselijk gedrag. In 12 lessen, elk gegeven door een andere expertengroep, krijg je inzicht in de huidige staat van de planeet. 

Professor Johan Driesen (EnergyVille/KU Leuven) neemt op 8 maart de sessie 'energie' voor zijn rekening.

Alle datums en lessen op een rij

De lessen gaan in 2022 door op dinsdagavonden, van 19:30 uur tot 21:30 uur.

15 februari  Planetary boundaries & klimaat
22 februari  Biodiversiteit en Ecosystemen
1 maart        Demografie en globale gezondheid
8 maart        Energie
15 maart      Grondstoffen en circulaire economie
22 maart      Voedselzekerheid
29 maart      Migratie  
19 april         Urbanisatie en mobiliteit
26 april         Economie van duurzame ontwikkeling
3 mei            Sociale en economische ongelijkheid
10 mei          Menselijk gedrag
17 mei          Global Governance
24 mei          Oefenles met casussen

Praktische info voor externen

  • U kan zich hier inschrijven tot 13 februari 2022 voor de lessen van academiejaar 2021-2022. 
  • Deelname is gratis tijdens Academiejaar 2021-2022 (zonder examen).
  • U kan de lessen via de livestream meevolgen of ze nadien herbekijken.
  • Een attest van deelname krijgen of een andere vorm van erkenning is helaas niet mogelijk tijdens Academiejaar 2021-2022.
  • Het vak mét afleggen van het examen kan ook gevolgd worden in het kader van een creditcontract. Een creditcontract wordt aangegaan bij de faculteit die het OPO organiseert , hier de Faculteit Ingenieurswetenschappen (zie de webpagina over creditcontracten) en vraagt een inschrijving aan de KU Leuven. Voor een creditcontract moet toelating aangevraagd worden bij de academisch secretaris.

Praktische details voor studenten

  • Studenten van de KU Leuven kunnen dit OPO als keuzevak opnemen (H0O00A). Je schrijft je in door het vak op te nemen in je ISP volgens de richtlijnen van je faculteit.
  • Dit vak staat voor 3 ECTS
  • Het examen valt in Academiejaar 2021 - 2022 op vrijdag 3 juni om 16u.
  • Momenteel zijn de plaatsen in de Pieter de Somer Aula in Leuven nog beperkt. Alle lessen zullen ook via livestream worden aangeboden. Docenten zoeken interactie op via Poll Everywhere.
  • Het is mogelijk de lessen nadien te herbekijken op Toledo.