03-05-2019

Samen met Thor Central, de T2-campus en IncubaThor organiseerde EnergyVille Energy Unplugged, een snelcursus energie voor leerkrachten en studenten tussen 16 en 18 jaar. Ruim 450 jongeren maakten spelenderwijs kennis met het energiesysteem van de toekomst. Ze volgden enkele korte lezingen, kregen een rondleiding door de labo’s van EnergyVille en namen proefondervindelijk deel aan verschillende innovatieve demo’s.


Energy Unplugged EnergyVilleElektrisch rijden, hoe zit dat nu? Spelen batterijen in de toekomst echt zo’n cruciale rol? En 100% hernieuwbare energie, kan dat? Om een antwoord te vinden op deze vragen zakten ruim 450 16- tot 18-jarigen af naar het Thor Park in Genk. “De voorbije maanden is duidelijk geworden dat de jongeren een sterk maatschappelijk bewustzijn rond energie en klimaat hebben. Daarom wilden we een overzicht geven van de uitdagingen waar ons energiesysteem voor staat en de mogelijke technologische oplossingen. Binnen EnergyVille, een samenwerking tussen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt, werken we elke dag aan oplossingen voor de toekomst. Het was een logische stap om onze deuren open te zetten en een antwoord te bieden op de vragen van deze jongeren”, aldus Ronnie Belmans, CEO van Campus EnergyVille.

Naast een korte theoretische inleiding mochten de studenten proeven van interactieve demo’s. Zo konden ze aan de hand van een aangepaste fiets ondervinden hoeveel energie nodig is om een waterkoker te doen werken of konden ze zelf ontdekken hoe zonnepanelen langs twee zijden energie kunnen opvangen. Op de T2-Campus volgden de studenten een interactieve TECHwandeling waarbij ze aan de hand van een spel een code moesten kraken. 

De rode lijn was duidelijk: een positief verhaal en inzetten op de diverse, individuele talenten van de jongeren. Ronnie Belmans: “Op deze dag willen we de jongeren vooral een positieve boodschap brengen: de uitdagingen zijn groot, maar de wetenschap staat niet stil. Vandaag maken we duidelijk dat jongeren elk op hun eigen manier hun steentje kunnen bijdragen en dat hun kennis, skills en maatschappelijk bewustzijn essentieel zijn voor de toekomst.” 

Met Energy Unplugged wordt dus ook ingespeeld op de sterke vraag naar Techtalent. De energietransitie brengt heel wat nieuwe technologieën met zich mee. Om deze te implementeren zijn geschoolde wetenschappers en technici broodnodig.

Het zijn trouwens niet enkel de leerlingen die aan het werk werden gezet. Ook leerkrachten middelbaar onderwijs kregen op 8 mei de kans om hun kennis over energie bij te schaven. De energiedagen voor studenten en leerkrachten krijgen bovendien ook een vervolg in 2020.

Energy Unplugged energiedagen EnergyVille