Heel wat burgers, bedrijven en onderzoekers experimenteren nu al met alternatieve manieren van stroom opwekken, opslaan en verdelen. Op de schaal van een gebouw, een buurt of de hele stad maken deze initiatieven een andere toekomst klaar voor gebruik.


Wanneer
-

Waar

BOZAR
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel
België

Met een tentoonstelling in Bozar zet La Pile hun ervaringen en de wondere kanten van elektriciteit in de kijker, als inspiratiebron om stroom in eigen handen te nemen.

La Pile is een initiatief van City Mine(d) dat de Brusselse Zuidwijk klaarstoomt voor de dag waarop elektrische stroom niet meer van kilometers ver over het gigantische net hoeft te komen.

EXPO doorlopend 10 > 25 mei 2019

De elektriciteit die ons verlicht, verwarmt, onze sinaasappels perst of onze tanden poetst, komt niet uit het niets. Maar waar komt ze dan vandaan? En zijn de geruchten over black-outs een bedreiging voor onze manier van leven?

Dat zou buiten de fenomenale inventiviteit van de mens gerekend zijn !  Veel burgers, bedrijven en onderzoekers experimenteren met nieuwe manieren om elektriciteit te produceren, op te slaan en te delen.

De tentoonstelling belicht 14 van deze experimenten die ons pad kruisten - projecten opgezet met het enthousiasme van de elektriciteitspioniers van weleer.

POWERFEST zondag 12 mei 2019

Alle synapsen en creativiteit welkom op het Powerfest, de trefdag voor buren en beleidsmakers, techniekers en theoretici, verenigingen en vennootschappen, kunstenaars en knutselaars.

Samen schetsen we een nieuw elektriciteitslandschap dat zuiniger is, slimmer, hernieuwbaar, betrouwbaarder, efficiënter, goedkoper, transparanter… én aangepast aan de super diverse dichtbevolkte stadsbuurt van La Pile.

  • 13:00-16:30 Exploration Game  

Het La Pile exploratie spel is Monopoly ontmoet SimCity met een snuifje Kolonisten van Catan. Teams van 8 spelers nemen het tegen elkaar op in de zoektocht naar de beste manier om een buurt van stroom te voorzien. Het spel is gebaseerd op energie-vraagstukken die ons echt te wachten staan, dus winnen is belangrijker dan deelnemen.

Vrije toegang

inschrijven gewenst : sofie@citymined.org

Meer info

  • 17:00 Debat

Door zelf elektriciteit op te wekken, op te slaan voor later gebruik en te delen met buren zijn is het mogelijk minder afhankelijk te zijn van het gigantische elektriciteitsnet. Maar welke mix is het best voor de buurt? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen betrokken is?

Tijdens het Powerfest gaan Joël Solé (Leefmilieu Brussel), Dirk Vansintjan (Rescoop.eu en Ecopower) en Leen Govaerts (Energyville) in debat over de resultaten van het exploration game en over welke rol burgers hebben in de elektriciteit van de toekomst, onder de (ervarings-)deskundige leiding van John Vandaele (Energent, Mo* Magazine).

Vrije toegang

Registreren via : https://www.bozar.be/nl/activities/156367-powerfest---debat

  • 18:30 Drink Launch La Pile

Receptie met een streepje muziek als startschot voor de laboratoriumbuurt van La Pile !

Ons proefveld voor de komende jaren is de buurt tussen het Brusselse Zuidstation – de Hallepoort – de Parvis van St-Gillis – de Bareel – het Park van Vorst en terug.

La Pille Bozar