Kinderuniversiteit

Ben jij tussen 8 en 13 jaar?

Vul dan je rugzak met de gekste hersenkronkels en kom naar de Kinderuniversiteit!

De inschrijvingen voor de Kinderuniversiteit in Genk openen op woensdag 2 februari.


Wanneer
-

Waar

EnergyVille
Thor Park
België

De Kinderuniversiteit is iets heel anders dan de lagere of middelbare school. Je krijgt les in een echt auditorium samen met heel wat andere kinderen. Een auditorium of een aula is een klas aan de universiteit. Echte professoren leren je iets bij en geven misschien wel een antwoord op al jouw vragen! Daarna kun je zelf de handen uit de mouwen steken tijdens één van de vele workshops!

Programma Kinderuniversiteit Genk

COLLEGES

  • Ons energiesysteem van de toekomst - Professor Erik Delarue

Energie is overal in onze samenleving. Je kan je wellicht moeilijk een wereld inbeelden zonder alle toepassingen en apparaten die energie nodig hebben: denk maar aan je computer, smartphone, de auto van je ouders, je verwarming thuis, en ga zo maar door. Lange tijd waren fossiele brandstoffen, zoals steenkool, olie en aardgas onze hoofdzakelijke energiebronnen. Hierdoor zijn de leefomstandigheden de laatste eeuwen sterk verbeterd. We zijn ons echter de laatste 10-tallen jaren meer en meer bewust geworden van de klimaatopwarming, veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen die bij de verbranding van deze fossiele brandstoffen vrijkomen. Jullie hebben misschien zelfs meegelopen in de klimaatmarsen om dit aan te kaarten. In Europa willen we nu tegen 2050 klimaat-neutraal worden. Dat is een geweldig grote uitdaging. Ons energiesysteem is al grondig aan het veranderen: denk maar aan o.a. alle zonnepanelen, windturbines en elektrische auto’s die je ziet. Maar er zal nog veel meer moeten gebeuren om CO2-vrij te worden. In dit kindercollege verkennen we de uitdagingen en gaan we samen op zoek naar hoe ons energiesysteem van de toekomst eruit kan zien. 

  • Wat? Watt!

In dit college leer je alles over energie. Wat is energie? Hoe kunnen we het maken? Wat kunnen we ermee doen? Verwacht geen saaie les, maar wel een leuk verhaal met een elektrische brommer, bananenpiano en zo veel meer. 

  • Gevallen ver van het Vaderland - Professor Wim Coudenys

Oorlog schudt een hele samenleving door elkaar. Mensen worden tegen elkaar opgezet, gezinnen verliezen have en goed, families worden uit elkaar gereten. Massa's mensen laten het leven, ver van hun verwanten of thuisland.  Ook in België stierven duizenden soldaten 'ver van hun vaderland.' We zijn vertrouwd met Duitse, Franse, Britse en Amerikaanse kerkhoven uit de Eerste Wereldoorlog, maar wie weet dat er ook zowat duizend 'Russen' in België om het leven kwamen? En dat ze door de geschiedenis werden vergeten? 
In deze sessie gaan we op zoek naar sporen van mensen, over wie zelfs het verre thuisfront nooit meer iets vernomen heeft. Het gaat om Russische studenten die zich als oorlogsvrijwilliger in het Belgische leger meldden, maar ook over honderden krijgsgevangenen die als slaven aan het werk werden gezet. Aan de hand van heel concrete voorbeelden gaan we graven in het verleden. We proberen de herinnering te herstellen van mensen die nooit de kans kregen om afscheid te nemen van hun geliefden.

  • Een verhaal van kleine en grote deeltjes voor (de) energie(transitie) - Professor Bart Vermang

Van klein naar groot: fotonen, elektronen, atomen en moleculen. Fotonen zijn de deeltjes die we ontvangen van de zon. Deze worden omgezet in elektronen of elektriciteit in zonnepanelen. Het is belangrijk om de juiste atomen te gebruiken bij de productie van deze zonnepanelen. Deze zonne-energie opslaan in moleculen als brandstof is de volgende stap.

WORKSHOPS

  • EDUbox Ruimtereis naar Mars (10 tot 13 jaar)

De ESA (European Space Agency) wil de eerste mensen naar Mars sturen. Zin om mee te gaan? 
Samen met een team van aspirant-astronauten spelen jullie de EDUbox waarin je heel wat ruimtemissies voorgeschoteld krijgt. Slagen in de missies kan je alleen maar als je een echt team vormt. Gelukkig krijgen jullie virtueel gezelschap mee van onze ruimterobot. Benieuwd of jullie kunnen landen op Mars? Volg dan zeker deze workshop!

  • TECHville (10 tot 13 jaar)

Je gaat in groep de uitdaging aan om de stad TECHville slim en duurzaam te maken met behulp van technologie. Zonne- en windenergie, slimme netwerken, domotica, artificiële intelligentie… zijn voor jou na deze workshop bekende begrippen. Ga jij de uitdaging aan? 

Deze workshop wordt aangeboden door T2-campus.

  • Leer programmeren met Dash en Sphero (8 tot 10 jaar)

Spelenderwijs leer je de basis van het programmeren met een leuke, interactieve robot. Onze robots Dash en Sphero zorgen voor veel (leer)plezier. Wie kan het snel het parcours perfect afleggen? Je kan ook zelf een route bedenken. Laat jouw robot praten, van kleur veranderen, een parcours afleggen of race tegen elkaar. Fun gegarandeerd!

Deze workshop wordt aangeboden door T2-campus.

  • Bouw je eigen zaklamp (8 tot 13 jaar)

In deze workshop leer je hoe je een zaklamp kan bouwen. Samen gaan we aan de slag en nadien kan je je zaklamp meenemen naar huis. Ook tonen we jullie super leuke toepassingen van licht en bliksems! Spannend!

  • Hoe maak ik een motor? (8 tot 13 jaar)

Een motor vind je in vele toepassingen, maar hoe werkt het en kan je dat ook zelf maken? We leren het je allemaal en bouwen samen een klein exemplaar om mee naar huis te nemen!

Kinderuniversiteit

Praktisch

Algemeen

Je schrijft je vooraf gratis in via de website. Stel op voorhand een top 3 samen van je favoriete workshops zodat je snel kan schakelen indien een workshop al volzet is.

Wij blijven voorzichtig waardoor je enkel voor een dagdeel inschrijven (voormiddag of namiddag), NIET voor een hele dag. Tijdens de Kinderuniversiteit meld je je ’s morgens of ’s middags op de dag dat je bent ingeschreven aan bij het centraal onthaal. De locaties kan je terugvinden via het programma. Uitzonderlijk wordt er dit jaar geen lunch en geen ouderactiviteiten aangeboden.

Mondmaskers

Op de terreinen en in de gebouwen van KU Leuven is het nog altijd verplicht een mondmasker te dragen vanaf 6 jaar. 

Workshopbubbels

Tijdens de Kinderuniversiteit zal er gewerkt worden met workshopbubbels. Dat wil zeggen dat alle kinderen die in dezelfde workshop zijn ingeschreven een bubbel vormen. Deze bubbel blijft dezelfde doorheen de dag en komt niet in contact met andere workshopbubbels. Het is ter plaatse niet meer mogelijk om van workshopbubbel te veranderen.

Ouders/begeleiders

Per kind mag slechts een ouder/begeleider de locatie betreden. Dit om te voorkomen dat er in de registratieruimte te veel mensen aanwezig zijn. Na de registratie vragen we aan de ouders om de campus te verlaten en weer terug te komen om zijn/haar kind weer op te halen. Het is niet mogelijk om ter plaatse het kindercollege te volgen via een streaming. Waar mogelijk nemen we het kindercollege op en stellen dit later online ter beschikking.