15-09-2021

The word is out. Met trots mogen we meedelen dat het project ‘Naar een duurzame energievoorziening in steden’  de finale heeft gehaald van de REGIOSTARS awards 2021. Het project werd genomineerd in de categorie ‘Green Europe’, dat veerkrachtige gemeenschappen in stedelijke omgevingen in de kijker zet. Op 2 december volgt een officiële prijsuitreiking en weten we wie met de felbegeerde trofee naar huis mag gaan.


De REGIOSTARS: hoe en wat?

De REGIOSTARS Awards zijn een jaarlijkse wedstrijd, georganiseerd door het directoraat-generaal Regionaal Beleid en Stadsontwikkeling van de Europese Commissie. De award zet innovatieve projecten in de kijker die inspirerend kunnen zijn voor andere regio's en projectmanagers.

Dit jaar werd er dus ook een project van EnergyVille genomineerd. EnergyVille mag zich daarmee officieel finalist noemen binnen de categorie ‘Green Europe’. Ze doen dit met het project ‘Naar een duurzame energievoorziening in steden’ dat liep van 2014 tot 2018.

Postcard Regiostars Finalist

Naar een duurzame energievoorziening in steden

Het project ‘Naar een duurzame energievoorziening in steden’ was een gezamenlijk project van KU Leuven, VITO, imec en UHasselt en voerde ambitieus nieuw onderzoek naar fotovoltaïsche systemen (SolsThore), thermische netten (GeoWatt) en optimaal gekoppelde energiesystemen (SmarThor). Het onderzoek werd ontwikkeld in het kader van het SALK-programma en ontving steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Vlaamse regering en de Provincie Limburg.

Tijdens het project testte EnergyVille nieuwe technologieën zoals gebouwgeïntegreerde zonnepanelen of geavanceerde warmtenetten in state-of-the-art labo-apparatuur. Op die manier konden we uitgroeien tot de unieke energie-R&D-innovatiehub die we nu zijn en die de transitie naar een koolstofvrije samenleving helpt vormgeven en versnellen. En dit allemaal symbolisch gelegen op de oude mijnsite van Waterschei: Thor Park.

Thor Park EnergyVille

Het project legde ook de eerste bouwstenen voor het uniek living lab en ecosysteem dat Thor Park nu is, en waar de energietechnologieën en -diensten van de toekomst worden gebouwd en getest in samenwerking met de lokale gemeenschap en bedrijven. Dankzij het project, werd een groot deel van de labo-infrastructuur uitgebouwd en de aanvraag om EnergyVille als regelluwe zone te erkennen opgestart. Bovendien werden heel wat slimme opstellingen en een state-of-the-art dataplatform uitgewerkt dat nu het living lab mee vormgeeft.

Stemmen maar!

En dan nu de praktische details. De finale van de RegioStars Awards vindt , in het bijzijn van de Europese Commissaris, plaats op 2 december 2021 in Dubrovnik. Naast een finaleplaats in de categorie ‘Green Europe’, maken we ook nog kans op de publieksprijs. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig.

Nog tot 15 november kan je op de REGIOSTARS-website voor de publieksprijs stemmen op je favoriete project. Stemmen kan door op het hartje in de rechterbovenhoek van de projectbeschrijving te klikken. Zo simpel is het. Je kan elke dag een nieuwe stem uitbrengen.

EFRO SALK Naar een duurzame energievoorziening in steden

Meer weten?

Meer weten over het project ‘Naar een duurzame energievoorziening in steden? Ga gerust eens door het nieuwsbericht of booklet die gepubliceerd werden naar aanleiding van het slotevent. Meer weten over de regelluwe zone? Dan verwijzen we graag door naar deze perstekst.