21-10-2021

Op 21 en 22 oktober landde het internationaal congres Energy Mission voor het eerst in Limburg, op Thor Park in Genk. Organiserende partners POM Limburg, EnergyVille, Flux50 en Thor Park brachten het kruim van Europese energie-experten samen over de energiebronnen van de toekomst. Gedeputeerde voor economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Energie-innovatie is van cruciaal belang voor de competitieve toekomst van de Limburgse economie. Met Energy Mission zetten we Limburg dan ook op de kaart als hotspot voor energiebedrijvigheid.”


Energy MIssion

Uiterlijk tegen 2050 moet Europa het eerste klimaatneutrale continent ter wereld worden, zegt de Europese Green Deal. Een torenhoge ambitie, waarin energietransitie een belangrijke rol speelt. Gedeputeerde Tom Vandeput: “Gestoeld op onze eigen innovatiekracht willen we voorsprong nemen in die klimaatuitdaging. Onze provincie scoort beter dan gemiddeld op vlak van CO2-uitstoot en groene energie, maar onze lat ligt hoger. We moeten overschakelen naar een volledig koolstofarm energiesysteem.”

Stedelijke omgeving, industrie en elektrificatie

Het doen slagen van die energietransitie vraagt een doelgerichte, sectoroverschrijdende aanpak. Hier speelt een internationaal congres als Energy Mission een belangrijke rol. Besluitvormers uit het bedrijfsleven, beleid en kennisinstellingen kwamen twee dagen lang samen in Genk, en debatteerden over drie actuele energiethema’s: duurzame stedelijke omgeving, koolstofarme industrie en slimme en hernieuwbare elektrificatie. “Om de transitie naar een koolstofarme economie te kunnen maken en tegelijkertijd de competitiviteit van de Vlaamse industrie te verhogen, is cross-sectorale samenwerking tussen energie, IT en bouwbedrijven noodzakelijk”, aldus Frederik Loeckx, algemeen directeur van Flux50.

Dronebeeld EnergyVille

Thor Park

Het is geen toeval dat het congres op Thor Park plaatsvindt. Onderzoeksinstelling EnergyVille op de site vormt de spil van expertise rond duurzame energie in Vlaanderen, en daarbuiten. General manager van EnergyVille Gerrit Jan Schaeffer: “EnergyVille ontwikkelt technologieën en kennis om publieke en private stakeholders te ondersteunen bij hun transitie naar een energie-efficiënte, CO2-arme en duurzame stedelijke omgeving.” Joris Merckx, algemeen directeur Thor Park: “Op Thor Park verbinden we deze gerenommeerde onderzoeksinstelling met startende- en groeibedrijven en wereldspelers in de energiesector, de maakindustrie en ‘Smart City’-applicaties.”