12-06-2017

Is het dak van jouw woning al geïsoleerd? Denk je aan zonnepanelen? Verbruik je meer of minder energie dan een gelijkaardig gezin in een gelijkaardige woning? Om een antwoord te krijgen op deze vragen lanceren Eandis, Infrax en EnergyVille eandis.zetjewoningopdekaart.be en infrax.zetjewoningopdekaart.be.  Je vult er een korte vragenlijst in over je woning en ontdekt in vier eenvoudige stappen of jouw verbruik lager of hoger ligt dan het gemiddelde. Bovendien biedt de tool ook handige tips en tricks om kosten en energie te besparen en krijg je meer informatie over de specifieke BENOvatiemaatregelen die de staat van jouw woning kunnen verbeteren. Het databeheer gebeurt via de City Portal applicatie van EnergyVille.


Zet je woning op de kaart

Samen met EnergyVille lanceren de twee Vlaamse netbeheerders eandis.zetjewoningopdekaart.be en infrax.zetjewoningopdekaart.be. Deze online tool bevat een korte vragenlijst die eigenaars of bewoners van een woning inzicht geeft in besparings- en verbetermogelijkheden op vlak van energieverbruik. In vier stappen kom je te weten of je energieverbruik hoger ligt dan het gemiddelde en hoe je dit kan verbeteren. Bovendien krijgen geïnteresseerden in de nabije toekomst de begeleiding van een BENOvatiecoach en de mogelijkheid om in te stappen in een collectief BENOvatietraject met buurtbewoners.

De tool werkt heel eenvoudig. In eerste instantie wordt gevraagd over welk type woning het gaat:  open, halfopen of gesloten bebouwing, dakappartement of appartement op een andere  verdieping. Vervolgens wordt gepeild naar de huidige situatie: zijn het dak of de buitengevel geïsoleerd? Welk type verwarming is er aanwezig? De laatste stap is het ingeven van het huidige energieverbruik van je woning en het achterlaten van je contactgegevens.

BENOveren, dat is nog BEter reNOveren!

Zet je woning op de kaart wil Vlaanderen mee helpen BENOveren. Door een gerichte aanpak kunnen specifieke renovaties mee ondersteund worden. Het doel? Beter en grondiger renoveren, met jouw traject naar BEN (of Bijna-Energie-Neutraal) in het achterhoofd, op weg naar een verhoogd comfort en gebaseerd op een deskundig advies. Naast het aanleveren van deskundig advies wil de tool ook een belangrijke stap voorwaarts zetten in het digitaal databeheer voor het woning- en energiebeleid. Daarmee roepen we de Vlaamse huishoudens op om hun woning letterlijk op een (digitale) kaart te plaatsen. Met de verzamelde data kunnen we zo het Vlaamse energiebeleid mee helpen voeden en de ondersteuning vanuit de netbeheerders en de steden en gemeenten naar huishoudens verbeteren.

EnergyVille’s City Portal

Het project “Zet je woning op de kaart” wordt ondersteund door de City Portal applicatie van EnergyVille. Deze applicatie werd ontwikkeld binnen het Request2Action-project. Het project loopt in negen Europese landen met de steun van het Intelligent Energy Europe programma van de Europese Unie.