10-07-2019

Elk jaar reiken 11 topbedrijven uit diverse sectoren waar ingenieurs actief zijn een prijs uit aan KU Leuven-studenten die een uitstekende masterproef hebben afgelegd. Dit jaar zijn drie masterstudenten verbonden aan KU Leuven/EnergyVille in de prijzen gevallen. Ellen Beckstedde en Elisabeth Deketelaere schreven hun masterproef over de elektrificatie van de luchtvaartsector. Louis Brouyaux schreef zijn thesis over de modellering en regeling van elektrische boilers om onbalans in het elektriciteitsnet te voorkomen.


Ellen en Elisabeth gingen samen aan de slag met een analytisch model van een Airbus A320 die met passagiers aan boord van Brussel naar Barcelona vliegt. Ze onderzochten verschillende batterijtechnologieën, namelijk lithium-ion, Licerion en lithium-lucht, naast aanpassingen in de vluchttrajecten. Uit hun onderzoek blijkt dat belangrijke verbeteringen op vlak van batterijtechnologie, luchthaveninfrastructuur en kostprijs nodig zullen zijn om de doorbraak van elektrische burgerluchtvaart te realiseren. Desondanks kunnen deze ontwikkelingen haalbaar zijn in de toekomst, waardoor belangrijke verminderingen in de uitstoot van broeikasgassen bereikt kunnen worden. Siemens Industry Software beloonde hun onderzoek met een masterproefprijs en een geldsom van 1500 euro.

Masterproefprijs Siemens Industry Software

Louis onderzocht in zijn thesis, die in samenwerking met Thermovault tot stand kwam, het grote potentieel van elektrische boilers om onbalans in het net te voorkomen. Door hun vermogen om warmte op te nemen en daarna weer vrij te geven (thermische inertie) en hun groot elektrisch vermogen zijn ze de ideale kandidaat om via vraagsturing de broodnodige flexibiliteit te bieden aan het elektriciteitsnet. Louis onderzocht bestaande modellering- en regelstrategieën en werkte uitgebreide simulaties uit om de voor- en nadelen van elke stuurmethode in kaart te brengen. Ook zijn werk werd beloond met een masterproefprijs en een geldsom van 1500 euro, deze keer door ArcelorMittal.

Masterproefprijs ArcelorMittal