image not available

Architecten zijn als stakeholders onmisbaar bij het ontwikkelen van toekomstige oplossingen met een focus op circulariteit in de bouwsector.  

Ben jij een architect? 

Sluit je dan aan bij onze Co-Creatie workshop voor Architecten: Hoe bouwmaterialen & componenten hergebruiken?  

Deel je eigen praktische ervaring en expertise binnen een innovatief kader en ervaar de synergetische voordelen van inspirerende interacties. Profiteer na afloop bovendien van een gratis proefperiode van de CIRDAX sofwaretool.  

We hopen je te mogen verwelkomen! 


Wanneer
-

Waar

Hoek 38
Rue de Louvain 38
1000 Bruxelles
België

Achtergrond

Digitale bouwlogboeken (Digital Building Logbooks – DBLs) worden steeds belangrijker voor de bouwsector. DBL’s worden aanbevolen in belangrijk strategisch Europees beleid, waaronder de Renovatiegolf en de laatste herziening van de Richtlijn Energieprestatie Gebouwen. DBL’s centraliseren de toegang tot informatie en kunnen digitale productpaspoorten, energieprestatiecertificaten en renovatiestappenplannen bundelen. Zo wordt de communicatie tussen belanghebbenden in de bouwsector gestroomlijnd.  

In het Europese project Demo-BLog werkt EnergyVille / VITO samen met Block Materials om een geautomatiseerde beoordeling van het circulariteitspotentieel voor DBL’s te ontwikkelen en te implementeren. Daarnaast wordt gedemonstreerd hoe het hanteren en digitaliseren van materialen en bouwcomponenten het efficiënt gebruik van hulpbronnen kan verbeteren. Dit zal hergebruik en waardebehoud in de toekomst gemakkelijker maken.   

Om het volledige potentieel van DBL’s als motor van circulariteit te ontsluiten, moeten toekomstige ontwikkelingen van DBL’s echter de balans tussen operationele en ingebedde impact – zoals koolstof – ondersteunen en meervoudige levenscycli mogelijk maken. Dit om de bestaande hulpbronnen optimaal te benutten en afval en waardeverlies te voorkomen.  

Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee op het vlak van de effectieve omzetting van gegevens in bruikbare informatie, de verbetering van de gebruikerservaring en de verbetering van de interoperabiliteit met tools voor duurzaamheidsbeoordeling en marktplaatsen voor hergebruik. Deze uitdagingen vormen samen onze drijfveer om een inspirerende co-creatie workshop – speciaal voor architecten – te organiseren op 5 oktober 2023.

Co-Creatie workshop

Architecten zijn als stakeholders onmisbaar bij het ontwikkelen van toekomstige oplossingen met een focus op circulariteit in de bouwsector. Daarom organiseren we speciaal voor hen deze inspirerende co-creatie workshop en nodigen we hen van harte uit om deel te nemen.  

Ben jij een architect?  

Sluit je dan bij ons aan op donderdag 5 oktober 2023 in Hoek 38 in Brussel!

Waarom deelnemen?

 • We streven ernaar waardevolle inzichten te verzamelen over de percepties, motivaties, barrières en kansen rond het hergebruik van bouwmaterialen en -componenten. Deze co-creatie workshop is dus een uitstekende gelegenheid voor jou om je eigen praktische ervaring in het hergebruiken van bouwmaterialen en componenten te delen. 
 • De workshop biedt een platform voor open discussie en het delen van ‘lessons learned’ met betrekking tot het integreren van circulariteit in architectuurprocessen. Zo kun jij ook profiteren van de synergetische voordelen die deze inspirerende wisselwerking met zich meebrengt.  
 • Het programma bevat ook een demonstratie van CIRDAX, een softwaretool voor materiaalpaspoorten, gemaakt door Block Materials. Tijdens de demonstratie wordt getoond hoe deze tool kan helpen om de ambities van architecten op het gebied van circulariteit re realiseren. 
image not available

Programma

 • 14:00 Welkom
 • 14:15 Co-Creatie sessie
 • 15:30 Koffiepauze
 • 15:45 Informatieve sessie
  • Circulariteit naar voren brengen: EnergyVille / VITO’s innovatieve aanpak, door Michiel Ritzen, Senior Expert Circularity & Sustainable Built Environment bij EnergyVille / VITO
  • Demo-BLog: ontwikkelen en demonstreren van digitale logboeken voor gebouwen, door Steven Claes, R&D Professional Sustainable Built Environment bij EnergyVille / VITO
  • CIRDAX’ digitale oplossingen voor hergebruik van bouwmaterialen, door Simon Duindam, CFO bij Block Materials
  • Het potentieel ontdekken van de Woningpas voor architecten, door Tine Vande Casteele, Project Manager bij VEKA
  • Q&A hergebruik, circulariteit en digitale bouwlogboeken 
 • 17:30 Netwerken met een drankje  

Neem gratis deel & ontvang je cadeau

Deelname aan dit evenement is volledig GRATIS. Als blijk van waardering voor jouw tijd en medewerking, bieden we je bovendien graag een gratis proefperiode aan van de CIRDAX-softwaretool.  

Om deze reden is een inschrijving voor het evenement vereist:

(Dit event zal gehouden worden in het Engels.)

Organiserende partijen


image not available
image not available

Nieuwsgierig om meer te ontdekken over DemoBLog? Neem gerust contact op met onze Expert.

Michiel Ritzen

Contact

Michiel Ritzen

Senior expert circularity sustainable built environment