05-12-2019

Een stad volledig laten draaien op schone energie. In theorie is het mogelijk? En in de praktijk? Hoe kunnen we nieuwe oplossingen integreren in bestaande gebouwen, systemen en ons alledaags leven? Wat zijn de technische, economische of sociale barrières? En hoe kunnen we deze overwinnen? Dat is de vraag waarop het City-zenproject een antwoord zocht vertrekkend vanuit verschillende demo’s in Grenoble en Amsterdam. Het project liep recent ten einde. Alle presentaties die tijdens het slotevent werden voorgesteld zijn nu beschikbaar online.


Hoe het allemaal begon…

In 2012 diende een groep enthousiastelingen een projectvoorstel in bij de EU. Veel meetings, partnervoorstellen en stadsverkenningen later, werd City-zen een EU-fonds toegekend om energie-efficiënte steden te ontwikkelen en te demonstreren. Het doel daarbij was a een methodologie en tools te ontwikkelen voor steden, industrieën en burgers om de 20-20-20 doelstellingen te halen. Het programma, dat zijn oorsprong vond in Amsterdam (NL) en Grenoble (FR), werd officieel afgetrapt in maart 2014.

City-Zen Grenoble Amsterdam

Op naar een klimaatneutrale stedelijke omgeving

De afgelopen vijf jaar, hebben niet minder dan 28 partners meegewerkt aan 20 pilootprojecten. Academici, industrieën en lokale bewoners kwamen samen om de stedelijke uitdagingen onder de loep te nemen. Het resultaat? Een geïntegreerde methodologie en verschillende roadmaps naar duurzaamheid voor Grenoble en Amsterdam werden ontwikkeld. Voorname topics binnen deze roadmaps waren stadsverwarmingsnetwerken, slimme netten, renovatiescenario’s en de betrokkenheid van de burgers, met als ultieme doel een jaarlijkse besparing van een impressionante 59.000 ton CO2, 76.000 m2 gerenoveerde woningen en 10.000 gebouwen aangesloten op een slim net.

City-zen key features

En daar stopt het niet. City-zen trok deze methodologie ook door naar andere stedelijke omgevingen. Gebaseerd op de resultaten uit de workshops, terreinbezoeken en serious games, kregen gemeenten mogelijke wegen getoond naar duurzaamheid. Innovaties werden voorgesteld, targets behaald en meer duidelijkheid geboden binnen het complexe speelveld van de energietransitie. In Roeselare bijvoorbeeld, bevestigde het lokale bestuur dat deze oefening hielp om een nieuwe manier van denken te introduceren bij de gemeentelijke diensten en de conventionele silo-competenties te doorbreken. Het in kaart brengen van wat nu beschikbaar is en wat mogelijk is in de toekomst, een handelsmerk van het project, bleek een belangrijke sleutel in het beter begrijpen van lokale uitdagingen en opportuniteiten in de energietransitie.

Een succesvolle uitrol van gelijkaardige initiatieven is nu de volgende stap. Interesse in hoe de City-zenmethodologie en de lessons learned uit het project ook voor u interessant kunnen zijn? Bekijk dan hier de presentaties van het slotevent of neem contact op met een van onze experten.

City-Zen slotevent
Han Vandevyvere

Contact

Han Vandevyvere

Project Manager Smart Energy and Built Environment at EnergyVille/VITO
Maarten De Groote

Contact

Maarten De Groote

Researcher Smart Energy and Built Environment at EnergyVille/VITO