EnergyVille beschikt over een unieke infrastructuur om laadstrategieën voor elektrische voertuigen te testen.

Elektrische voertuigen zijn energie-efficiënter, genereren geen CO2-uitstoot en minder fijnstofuitstoot dan hun fossiele tegenhangers. Vaak staan ze meer dan 80% van de tijd geparkeerd. Dit maakt van deze voertuigen een interessante flexibiliteitsbron om elektriciteitsverbruik beter af te stemmen op de productie van hernieuwbare energie.
Het EnergyVille 1 gebouw beschikt momenteel over 44 laadpunten voor elektrische voertuigen waarvan een groot aantal slim aangestuurd kan worden. Elf van deze laadpunten zijn geïntegreerd in een laadplein met beperkt aansluitvermogen.
Het volledige systeem van laadpunten is geïntegreerd met het EnergyVille cloud platform. Dit laat toe om informatie zoals weersvoorspellingen en energiemarkten te combineren met real time metingen en historiek van het EnergyVille 1 gebouw en/of Thor Park. Daarnaast worden de gebruikers geïdentificeerd via hun personeelsbadge en kan via de mail- en webservice functionaliteit van het platform gericht gecommuniceerd worden om zo een maximum aan flexibiliteit te creëren.
Dit labo voor slim laden is de ideale testomgeving om slimme laadstrategieën van simulatie op te schalen naar praktijktesten.
Daarnaast biedt deze omgeving ook interessante mogelijkheden voor onderzoek naar flexibiliteitsdiensten. Wat is de beste aanpak om gedetailleerde informatie over laadbehoeften om te zetten naar generieke flexibiliteit? Hoe kan deze flexibiliteit het beste aangewend worden? Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen lokale benutting in het gebouw met als voornaamste kostenfactoren: piekafname net, zelfconsumptie zonnepanelen en inspelen op variabele prijzen. Maar ook een ruimere inzet van deze flexibiliteit ten bate van de energiegemeenschap op Thor Park of het beheer van de onbalans van een BRP zijn relevante toepassingen.
Deze oplossingen kunnen relevant zijn voor diverse aanbieders en gebruikers van energiediensten zoals gebouwbeheerders, uitbaters van laadpalen en energiebeheerplatformen, domoticasystemen etc.

Elektrisch
Het elektrische verdeelbord beschikt over een voeding van 436kVA en is voorzien van een energiemeting, die per fase stroom, spanning en vermogen meet. Ieder laadpunt is individueel afgezekerd en beveiligd met een differentieelschakelaar type B 30mA.
Elf van deze laadpunten zijn geïntegreerd in een apart elektrisch 43kVA bord achter het hoofdbord van 436kVA. De hoofdzekering van 63A wordt gedeeld door één 10kW V2G en tien 22kW laadpunten: een verhouding van 230/43 die robuust aangestuurd moet worden.
Voor de laadpunten zonder ingebouwde communicatie en energiemeting, zijn in het verdeelbord individuele energiemetingen en relais voorzien zodat ook deze laadpunten individueel bemeten en afgeschakeld kunnen worden. Alle metingen en stuurkringen in het verdeelbord worden via Modbus samengebracht op een PLC en zo doorgestuurd naar het EnergyVille cloud platform.
De laadpunten zelf zijn commercieel beschikbare systemen allen voorzien van type 2 connector.
EnergyVille beschikt over een ABB Terra 53 CJG snellader met 3 laadstekkers: CCS 50kW, CHAdeMO 50kW en AC 43kW.
De oudere laadpunten zijn monofasig aangesloten:
- Mennekes Comfort Plus 11 (16A)
- KEBA (32A)
Voor de nieuwere laadpunten is gekozen voor wandmodellen. De dual wallboxen met 2 connectoren zijn aangesloten via 2x 400V/32A zodat iedere connector 22kW kan leveren. Daarnaast beschikken deze wallboxen over een ingebouwde energiemeting, badgelezer, ethernet aansluiting en ondersteunen ze OCPP1.6 en mode 3.
- Alfen Eve Dubbel
- Bluecorner DUAL44
- ABB Terra AC W22
- Mennekes Amtron
- Venema
Naast deze 44 laadpunten voor auto’s zijn er uiteraard ook stopcontacten als laadpunt voor elektrische fietsen.

Informatica
De laadpunten zijn aangesloten op een apart lokaal netwerk met de laadpaalserver en vandaar verder naar het EnergyVille cloud platform. Hier wordt alle informatie verzameld die relevant kan zijn om slimme laadstrategieën te implementeren, testen en de resultaten te evalueren.
Communicatie tussen laadpalen en laadpaalserver gebeurt via OCPP. Ook de mogelijkheden van OCPI en OSCP worden onderzocht om zo de andere laadpalen op het Thor Park via hun uitbaters te betrekken bij experimenten in de regelluwe energiegemeenschap op Thor.
Deze laadpalen van het laadeiland met apart verdeelbord kunnen zowel via OCPP als MQTT/Modbus aangestuurd worden. Bij dit laadplein is ook een bedieningskiosk voorzien met badgelezer en display.
De huidige algoritmes sturen de laadsessies aan de hand van een combinatie van het beperken van de piekafname van het distributienet, het verhogen van de lokale PV zelfconsumptie en het inspelen op lagere elektriciteitsprijzen, waarbij ook de belasting per fase bewaakt wordt.
Om dit te bereiken is er een efficiënte en functionele informatie-uitwisseling nodig met de gebruikers. Deze identificeren zich via hun personeelsbadge en krijgen vervolgens een bevestiging via email en de mogelijkheid om hun voorkeuren aan te passen of de status op te volgen via een webpagina of maken gebruik van de kiosk van het laadplein.
