Elektrische energieopslagtechnologieën zijn van vitaal belang voor een volledig duurzame toekomst. Opslag kan de intermitterende productie van hernieuwbare energie verzachten en de vraag en het aanbod verbeteren. In tractietoepassingen biedt opslag van elektrische energie een energie-efficiënter alternatief voor de conventionele oplossingen.

Elektrische opslagtechnologieën bestaan in veel uitvoeringen. De keuze van het optimale type voor een specifieke toepassing is een complexe aangelegenheid die veel expertise en kennis vergt.
EnergyVille kan performantie- en levensduurtests uitvoeren op basis van eender welk door de klant opgegeven profiel. Onze state-of-the-art apparatuur maakt het mogelijk om batterijen en ultracaps te testen op cel-, module- en systeemniveau, onafhankelijk van de specifieke technologie of het type cel. Zowel commercieel beschikbare technologieën alsook prototypes kunnen getest worden in verschillende condities. We beschikken over een ruime ervaring in de ontwikkeling van gepersonaliseerde efficiëntietestprocedures die gelijkwaardig zijn aan cycli in werkelijke toepassingen (elektrische voertuigen, zonnebatterijen, ...).
EnergyVille biedt prestatie- en levensduurtests aan die aan internationale normen voldoen:
- statische capaciteitstests bij verschillende ontlaadstroomsterkten
- ontladingstests bij constant vermogen
- hybrid pulse power characterisation tests
- zelfontladingstests
- koudstarttests
- thermische prestatietests
- energie-efficiëntietests
- levensduurtests met ladingbehoud
- levensduurtests met ontlading
- kalenderlevensduurtests
Het batterijtestlabo van EnergyVille kan voor elke test verschillende temperatuurprofielen aanmaken alsook verschillende stroomrimpelprofielen..
De hooggeschoolde ingenieurs en technici van EnergyVille helpen u de beoordelingsresultaten om te zetten in advies voor een specifiek product of een welbepaalde activiteit. Indien nodig ondersteunt EnergyVille de productontwikkeling en de integratie van technologieën. Dat kan gaan van enkele uren advies tot de ontwikkeling van een volledig project volgens de specificaties van de klant.
EnergyVille heeft een ruime ervaring in het objectief beoordelen van producten op basis van externe normen. Dit EnergyVille-laboratorium werkt volgens de internationale kwaliteits-, milieu- en veiligheidsnormen: ISO 9001, ISO 14001 en OHSAS 18001.
EnergyVille beschikt over een van de meest geavanceerde batterijtestlabo's in Vlaanderen, met talrijke batterij- en celtesters en een flexibele configuratie.
Testapparatuur van EnergyVille:
2 PEC SBT8050 batterijtesters (36 kW)
- In het totaal 24 kanalen
- Maximale spanning: 80 V per kanaal
- Maximale stroomsterkte: 600 A, max. 12 kanalen van elk 50 A
2 PEC SBT0550 celtesters (6 kW)
- In het totaal 48 kanalen
- Maximale spanning: 5 V per kanaal
- Maximale stroomsterkte: 600 A, max. 12 kanalen van elk 50 A
1 PEC ACT0550 celtester (16kW)
- In het totaal 40 kanalen
- Maximale spanning: 5 V per kanaal
- Maximale stroomsterkte: 250 A, max. 5 kanalen van elk 50 A
Driefasige inverter 75 kW
- Maximale spanning: 700 V
- Maximale stroomsterkte: 160 A nominaal, 200 A piek
Driefasige inverter 30 kW
- Maximale spanning: 700 V
- Maximale stroomsterkte: 96 A nominaal, 144 A piek
1 VMP3 van Biologic met 8 onafhankelijke potentiostaat/galvanostaat kanalen inclusief elektrochemische impedantie spectroscopie (EIS) metingen.
- Bereik van 10 μA tot 5A met een resolutie van 0.0033% FSR
- Spanning van 0 tot 10V met een resolutie van 0.0033% FSR
- Frequentie van 1 MHz tot 10 μHz (nauwkeurigheid: 1%, 1°)
- Amplitude potentio: 1 mVpp tot 1 Vpp
- galvano: 0.1% tot 50% van het huidige bereik
Bijbehorende temperatuurkamers
- Temperatuurbereik: -20 °C – +55 °C