ecoren logo

Energetische renovatie van representatieve Vlaamse eengezinswoningen en appartementsgebouwen.

 

Status

Closed project

Period

-

Our apologies there is no English version of this webpage available.

EcoRen beoogt de ontwikkeling van universeel toepasbare renovatieconcepten voor Bijna EnergieNeutrale (BEN-) eengezinswoningen en appartementsgebouwen. Dit door leidingen in, en aanpassingen aan de gebouwschil zodat continue bewoning mogelijk is. Het proces gaat in nauwe samenwerking met de eindgebruiker. Op vlak van financiering wordt gekeken wat een ESCO (Energy Service Company) zou kunnen betekenen. Ten slotte zijn er mobilisatieroutes om eigenaars van koopwoningen binnen de sociale woonwijk, alsook privé-eigenaars te overtuigen om tot een EcoRen-renovatie over te gaan.

EcoRen wil de ontwikkeling en demonstratie van marktgerichte en sociaal aanvaarde energetische renovatieconcepten voor eengezinswoningen en appartementsgebouwen die representatief zijn voor het Vlaamse woningbestand en waarbij continue bewoning gegarandeerd blijft. Door vanaf de ontwerpfase rekening te houden met de financiële eisen van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), wordt naast de private markt ook de markt van de sociale huisvestingsmaatschappijen aangesproken.

Doelstelling is het bouwproces (kwaliteit, tijd, budget) en de klantentevredenheid (gewenst resultaat, minimale overlast) te optimaliseren door doorgedreven ketensamenwerking en inzet van BIM- en lean-technieken, alsook betrokkenheid van de bewoners van planning tot oplevering.

Tenslotte worden ook alternatieve financieringsmodellen ontwikkeld zowel voor uitrol binnen de SHVM en de privé-markt, als voor mobilisatieprocessen om beide doelgroepen te benaderen.

Doel:

  • Ontwikkeling van opschaalbare BEN-renovatieconcepten voor eengezinswoningen en appartementsgebouwen met uitwerking van de gevel en installaties (gevelintegratie) om een continue bewoning mogelijk te maken.
  • Doorgedreven ketensamenwerking alsook betrokkenheid van de bewoners van planning tot oplevering (aanbod optopping).
  • Ontwikkeling van alternatieve financieringsmodellen (ESCO) zowel voor uitrol binnen de SHM als naar de privé-markt.
  • Proof of concept van het socio-economischt-technische renovatieconcept en proces: LIVING LAB

Binnen het project zullen enerzijds 2 clusters van 4 woningen in Munsterbilzen en anderzijds 1 appartementsgebouw met 9 appartementen in Hoeselt van een sociale huisvestingsmaatschappij gerenoveerd worden. Deze gebouwen dateren van de jaren ’70. Momenteel worden de eerste concepten uitgewerkt en zijn de voorbereidingen aan de renovaties begonnen.

Het project EcoRen is complementair aan, en werkt nauw samen met de andere Limburgse projecten Mutatie+ en Werfgoed.

In januari werd een van de woningen van het proeftuinproject Ecoren ​officieel voorgesteld.

 

Enkele sfeerbeelden

Dirk Saelens

Contact

Dirk Saelens

Professor Building Physics at EnergyVille/KU Leuven