Toonaangevende bedrijven en onderzoekspartners, waaronder EnergyVille, komen in Dublin samen voor lancering SysFlex

10-11-2017

Dublin, 10 november – Meer dan 100 vertegenwoordigers van Europese toonaangevende energiebedrijven, universiteiten en onderzoeks- en technologiepartners kwamen deze week in Dublin samen voor een eerste meeting van het EU-project ‘EU-SysFlex’ dat werkt aan een pan-Europees systeem voor een efficiënt gecoördineerd gebruik van flexibiliteit bij de integratie van hernieuwbare energiebronnen.

De meeting werd gehost door de Ierse elektriciteitsnetwerkoperator EirGrid. EirGrid treedt op als de projectcoördinator van EU-SysFlex met de Franse groep EDF als technische coördinator.

EU-SysFlex voert onderzoek uit naar de integratie van hernieuwbare energie in het Europese elektriciteitsnet en ontving daarvoor 20 miljoen euro aan financiering van het Europese Framework Programma voor Onderzoek en Innovatie ‘Horizon 2020’ onder projectnummer: H2020-LCE-2016-2017. Het programma loopt tot 2021 en zal daarmee vier jaar duren.

34 organisaties (van transmissienetbeheerders voor elektriciteit, tot netbeheerders, technologieleveranciers, fabrikanten, universiteiten en onderzoeksinstellingen) uit 15 landen, verspreid over Europa, zetten hun schouders mee onder het project.

Het doel van het project is zowel een langetermijn roadmap te creëren voor de grootschalige integratie van hernieuwbare energie in het elektriciteitsnet als een praktische ondersteuning aan te bieden aan netbeheerders.

Het projectteam wil ook verbeteringen voor Europese marktmodellen, regelgeving, operationele procedures en verbeterde systeemtools in kaart brengen.

Binnen dit project zal EnergyVille enerzijds onderzoek voeren naar aangepaste marktmodellen en regelgeving en anderzijds beslissingsondersteunende tools ontwikkelen om systeemoperatoren te ondersteunen in de energietransitie.

Voor regelmatige updates, kan je het project volgen op Twitter: @EU_SysFlex, Facebook: EU-SysFlex, en LinkedIn: EU-SysFlex: Efficient use of flexibilities for the integration of a large share of RES in EU